nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Rossz nyelven mondta esküjét

Nepál alelnökét megfosztotta posztjától az ország legfelsőbb bírósága. Az ok: nem nepáli nyelven mondta el esküjének szövegét.

nyest.hu | 2010. február 3.
|  

Nepál legfelsőbb bírósága tavaly megfosztotta posztjától az ország alelnökét, Paramananda Jhát, mivel az beiktatása során nem az ország hivatalos nyelvén, hanem hindiül mondta el esküjét. A 2008-ban megválasztott és beiktatott Jha Nepál déli részéről származik, ahol sokan beszélnek hindiül. Azzal, hogy nem az ország hivatalos nyelvén mondta el esküjét, arra kívánta ráirányítani a figyelmet, hogy számos nepáli állampolgár anyanyelve a hindi, így azt is az ország hivatalos nyelvévé kellene tenni.

Jha beiktatását követően heves utcai tiltakozások robbantak ki Nepálban. A tüntetők nyilvános bocsánatkérést követeltek. A későbbiekben azzal az indokkal perelték be az alelnököt, hogy beiktatása során megszegte a törvényt.

A per következményeként a bíróság végül megfosztotta címétől Jhát, mivel a törvény szerint az elnök, az alelnök és a miniszterelnök a hivatalos nyelven kell elmondja esküjét. Ezt a törvényt a nepáli parlament csütörtökön úgy módosította, hogy a tisztviselők egyéb nyelveken is elmondhatják esküjüket.

A nepáli nyelv az indoeurópai nyelvcsalád inoárja ágába tartozik, Nepálon kívül Indiában és Bhutánban beszélik nagyobb számban, összesen nagyjából 16 millióan. A nepáli egyébként az Indiai 23 hivatalos nyelv egyike.

Nepál soknyelvű ország, csak a lakosság mintegy felének anyanyelve a nepáli.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X