nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Részletek az előterjesztett új felvételi rendeletből

Elkészült, s a jövő héten a kormány elé kerülhet a felsőoktatási felvételikről szóló kormányrendelet - tudta meg szerdán az MTI.

MTI | 2011. február 10.
|  

A módosítás tartalmazza, hogy 2013-tól mely érettségi vizsgatárgyból vagy tárgyakból kell emelt szintű érettségit tenni a jelentkezéshez.

A javaslat rögzíti, hogy 2012-től a felvételi eredményekbe már beleszámít egy természettudományos tárgy is. A tanulmányi pontokat a jelentkező középiskolai érdemjegyeiből és az érettségi vizsgatárgyak százalékos eredményeiből kell kiszámolni.

A rendelet alapján a számítást öt tantárgy - a magyar nyelv és irodalom, a történelem, a matematika, egy legalább két évig tanult választott idegen nyelv (vagy nemzetiségi nyelv és irodalom) utolsó két (tanult) év végi érdemjegyeinek, valamint egy, legalább két évig tanult választott természettudományos tantárgy utolsó két (tanult) év végi eredményeinek, vagy két, legalább egy évig tanult, választott természettudományos tantárgy - eredményeiből kell elvégezni.

Kivételt is megfogalmaz a javaslat: azoknak egyetlen tárgyból sem kell emelt szintű vizsgát tenniük, akik még a kétszintű érettségi 2005-ös indulása előtt fejezték be középfokú tanulmányaikat, és már van felsőfokú végzettségük. Eddig a felsőoktatási intézmények maguk dönthették el, hogy kérnek-e emelt szintű érettségit, vagy elegendőnek tartják a középszintű vizsgát.

A rendelet módosítása a 2011-es költségvetési évre visszaállítja a felsőoktatási törvényben meghatározott arányokat a tudományos normatívák négy mutatójához rendelt 100-100 ezer forintos, valamint a bölcsész- és a természettudományi doktorandusz támogatáshoz rendelt 50 ezer, illetőleg 90 ezer forintos növekedésével.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X