nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mederi: @Fülig James: 18 Kiegészítés a válaszomhoz. -Megnéztem a linket, de az nem az ural szó ere...
  2022. 11. 29, 10:54  Urál‒Altaj
 • mederi: @Fülig James: 18 Az idéző jelben lévő kérdő mondatrészt magából a cikkből idéztem, de nem ...
  2022. 11. 28, 21:55  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @Fülig James: Alighanem itt arról lehet szó, hogy az obi-ugor összeesküvés végül, a 18. sz...
  2022. 11. 26, 11:19  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @szigetva: Azt a reményt mederi pénzéből finanszírozzák, csak ő nem tud róla.
  2022. 11. 26, 11:12  Urál‒Altaj
 • szigetva: @Fülig James: A remény hal meg utoljára.
  2022. 11. 26, 11:06  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Pozitív diszkriminációt a magyar oktatásnak

Romániában szükség van arra, hogy a kisebbségi oktatás pozitív megkülönböztetésben részesüljön – derült ki Markó Béla, az RMDSZ elnökének szavaiból.

MTI | 2010. február 15.
|  

A magyar nyelvű oktatás előnyös megkülönböztetésé mellett érvelt pénteken Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke, aki romániai magyar oktatási szakemberekkel találkozott. A politikus a marosvásárhelyi tárgyalásokat követően kijelentette: elfogadhatatlan, hogy költségmegszorítások veszélyeztessék a magyar nyelvű osztályokat. Romániában az idén 15 ezer pedagógusi állást szüntet meg az oktatási minisztérium. Az intézkedés magyar osztályok összevonását vagy megszüntetését eredményezheti.

Markó példaként a marosvásárhelyi Művészeti Líceum helyzetét említette, ahol két magyar nyelvű osztály helyett a következő tanévben csak egyet akarnak indítani. Markó kijelentette: azon lesz, hogy a következő tanévben is változatlanul két magyar – egy zenei és egy képzőművészeti – osztály induljon a nagy múltú tanintézményben.

Markó a találkozó után elmondta: a megbeszélésen részt vevő romániai magyar oktatási szakemberek közül sokakat jogosan aggaszt, hogy „egyfajta egyenlősdis megközelítéssel” veszélybe sodornak magyar osztályokat és iskolákat. Leszögezte: az RMDSZ álláspontja az, hogy a kisebbségi, s ezen belül a magyar oktatásnak pozitív megkülönböztetésre van szüksége.

Markó utalt az új oktatási törvényre is, amelyet a román parlamentnek ismét el kell fogadnia, miután az alkotmánybíróság kifogásokat emelt a korábban már megszavazott jogszabállyal szemben. Ez kimondta, hogy az iskolák úgynevezett fejkvóta-rendszer szerint kapnak támogatást, vagyis az ott tanuló diákok száma alapján jutnak pénzhez. A támogatás kiszámításakor egy meghatározott szorzót használnak, ami már most is magasabb a magyar gyerekek esetében, mint a románoknál, de Markó szerint ez még mindig nem elég ahhoz, hogy ne sérüljön a magyar nyelvű oktatás.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X