nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Ötpercenként adnak el egy magyar könyvet Párizsban

Idén is van önálló magyar stand Európa egyik legrangosabb könyvkiállításán és vásárán, a francia fővárosban pénteken megnyíló Salon du Livre-en.

MTI | 2011. március 18.
|  

A 31. alkalommal megrendezésre kerülő, korábban hatnapos rendezvényt a szervezők idén négynaposra rövidítették, hogy csökkenthessék a standok bérleti árát, amely a kisebb kiadók számára korábban szinte megfizethetetlen volt.

Ennek köszönhetően 313 új kiállító mutatkozhat be az egyik legrangosabb európai könyvvásárnak számító mustrán, amelyen 37 ország 2500 szerzője előadásokkal, vitákkal, író-olvasó találkozókkal, valamint 3800 dedikálással várja több mint 200 ezer látogatóját. A párizsi könyvszalont 2011-ben a diákok és a 18 éven aluliak ingyenesen látogathatják.

A Magyar Könyv Alapítvány kezdeményezésére és finanszírozásával a Párizsi Magyar Intézet a tavalyi kezdet után ismét önálló standdal szerepel a vásáron, amelyen mintegy harminc kiadótól megközelítőleg kétszáz francia nyelvű magyar vonatkozású könyvet vásárolhatnak meg az érdeklődők.

Jeney Zoltán, a magyar stand vezetője az MTI-nek elmondta: újdonságként megvásárolható lesz az elmúlt évben franciául megjelent több mint tíz magyar szépirodalmi mű, egyebek mellett Esterházy Péter Utazás a tizenhatos mélyére című munkája, Krasznahorkai László Északról hegy, Délről tó, Nyugatról utak, Keletről folyó című regénye, illetve Déry Tibor Niki című kisregénye. A tavalyi évhez képest több filozófiai, történelmi és társadalomtudományi kötet is szerepel a vásáron.

„Átlagban ötpercenként adunk el könyvet. A szépirodalmi művek iránt a legnagyobb a kereslet, emellett nagyon kíváncsiak az emberek arra is, mi mit ajánlunk nekik” – tette hozzá Jeney Zoltán.

A csökkentett költségvetés ellenére a Porte de Versailles 40 ezer négyzetméteres alapterületű vásárvárosban a könyves találkozó tematikája nagyon gazdag: a középpontba idén a skandináv országok irodalma került, a programok öt fő téma köré szerveződnek.

Az idei díszvendég a detektívregényeiről ismert svéd Henning Mankell és a főkurátor Kurt Wallender összesen negyven szerzőt hívott meg Dániából, Svédországból, Norvégiából, Finnországból és Izlandról. Rajtuk kívül kiemelt szerep jut Buenos Airesnek: az argentin fővárosból húsz író lesz jelen Párizsban. Emellett Franciaország tengerentúli területei kapnak még nagyobb figyelmet, ahonnan harminc frankofón szerzővel személyesen is találkozhatnak az érdeklődök.

A műfajok közül idén a detektívregények és azok művelői kapják a főszerepet: négy nagy mester, R.J. Ellory, Jóhan Theorin, Henning Mankell és a mangaszerző Mase Motoro dedikálja is műveit. A párizsi könyvszalon idén a „sorozatolvasóknak” külön programokat kínál, ezek Stieg Larsson Milleneum-sorozata, a mangák, illetve krimiszériák köré szerveződnek.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X