nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Skynetet fejleszt az EU?

Az Európai Unió milliárdokat költ egy olyan megfigyelő technológia kifej­lesztésére, amivel „automatikusan észlelhetnék az abnormális viselkedést, az erőszakot és a fenyegetéseket”. Jogi szakértők aggódnak.

nyest.hu | 2009. szeptember 24.
|  

Eddig körülbelül 900 millió font (270 milliárd forint) körül mozog annak a projektnek a költségvetése, amelyet az Európai Unió megbízására fejlesztenek, és amivel „automatikusan észlelhetnék az abnormális viselkedést, az erőszakot és a fenyegetéseket” – adta hírül a Telegraph brit hírújság. A rendszer webszájtokat, fórumokat, fájlszervereket, peer-to-peer hálózatokat, sőt még egyéni számítógépeket is figyelne.

A Skynet kijelzője a Terminátor 3 című filmben
A Skynet kijelzője a Terminátor 3 című filmben

A Project Indect nevű fejlesztésben részt vesz az észak-írországi rendőrség, a Yorki Egyetem tudósai és fejlesztői, valamint további szakértők még kilenc európai országból. A kutatás idén kezdődött az EU-nak azon törekvése részeként, hogy jobban fel tudjon lépni a bűnözés, a terrorizmus és a bevándorlás kérdéseiben. Az Európai Közösség a lépéssel az általános törvényérvényesítési kultúrát szeretné megerősíteni.

Shami Chakrabati, egy szabadságjogi szervezet elnöke szerint a fejlesztés bevezetőjében olvasható technika aggasztó. Az Open Europe nevű független brit kutatószervezet szintén felhívja a figyelmet rá, hogy a hírszerzési adatok megosztásával az európai rendőrségek birtokába a brit hatóság olyan érzékeny adatai is eljuthatnak, mint például a DNS nyilvántartás. Stephen Booth, a szervezet egyik kutatója szerint a projekt „orwellien hangzik, és számos kérdést felvet az egyéni szabadságjogokkal kapcsolatban”, hozzátéve: „Az egész nagyon félelmetesen hangzik. Az EU polgárai joggal fogják feltenni a kérdést, hogy valóban erre akarják-e költeni az adójukat. Nem vagyunk meggyőződve róla, hogy a projekt a polgárok érdekét szolgálja majd, de ami még rosszabb, még csak fel sem vetették ezt a kérdés.”

Chakrabati szerint ha az egyéni megfigyelést felváltja a kollektív, az már önmagában aggasztó. „Nemzetbiztonsági szempontból is problémás, európai szinten pedig egyenesen félelmetes.”

A Project Indect hivatalos weboldalán az olvasható, hogy a rendszer feladata „a műveleti adatok szervezése, adatgyűjtés multimédiás tartalmakból, fenyegetések és abnormális viselkedés észlelése, illetve erőszak felismerése, valamint az ezekből származó információk intelligens feldolgozása.”

A York Egyetem számítógéptudományi tanszékének weblapján további részletek olvashatók arról, hogy a feladatokat számítógépes nyelvészeti és információgyűjtési technológiákkal végzik el: szóelemzés, entitásfeloldás, kapcsolati hálók feltérképezése, véleményanalízis (sentiment analysis).”

Adabts – egy másik projekt

Van egyébként egy párhuzamosan fejlesztett EU-projekt is, melynek neve Adabts – Abnormális viselkedés és fenyegetés észlelése tömegben. Ez a projekt kb. 3 millió font (1 milliárd forint) alapból gazdálkodik, s központja Svédországban van, de brit partnerek is fejlesztik.

A gyanús viselkedést az emberek hangjának és testmozgásának elemzéséből azonosítanák. A projekt koordinátora, Dr. Jorgen Ahlberg elmondta: a rendszer csupán a biztonsági kamerák operátorainak a munkáját segítené.

Az Open Europe szerint az ilyesféle projektekből származó információk valójában egy kevesek által ismert testület, az EU Egyesített Helyzetelemző Központja munkáját szolgálnák, ami gyakorlatilag egy Európa CIA-jához vezet.

Az észak-ír rendőrség vezetője elmondta: „A dolog nagy része egyelőre tudományos fázisban van. A mi költségvetésünk csökken, így az emberi erőforrásaink is. Ezért fordulunk technológiai megoldások felé. A Project Indectben létezik egy etikai bizottság is, amelyik azt vizsgálja, hogy a projekt mennyire illeszkedik az egyes országok jogi rendszeréhez, és mennyire áll összhangban az emberi jogokkal.”

Információ
X