nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Online a csángókért

Több mint 770 aláírás került a Transindex erdélyi portál által kezdeményezett online petíció végére, amelyben az aláírók kijelentik: a moldvai csángó magyarnyelv-oktatási programja nem válhat politikai játszmák vagy személyes érdekek tárgyává.

MTI | 2012. február 6.
|  

A csángó oktatási program ügyében megfogalmazott petíciót múlt hét csütörtökén bocsátotta aláírásra az erdélyi Transindex portál. Az azóta eltelt 3 nap alatt több mint 770-en írták alá a dokumentumot. Többségük Magyarországról és Erdélyből származik. Az aláírók elismerik a magyar kormány ellenőrzéshez és felelősségre vonáshoz való jogát, kifogásolják viszont, hogy a Moldvai Csángómagyarok Szövetségének (MCSMSZ) az átvilágítását a Teleki László Alapítványra bízták, amely a moldvai magyar programokban vetélytársa a csángó szövetségnek. Azt is aggályosnak találják, hogy az átszervezés következtében a döntéshozatalt teljesen kiveszik a romániai felelősök kezéből.A csángók ügyében nem lehet terepismeret és közösségi bizalom hiányában, Budapestről meghozott döntésekkel eredményt elérni” – áll a petícióban.


A moldvai oktatási program kérdésében Magyari Tivadar, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) oktatásért felelős főtitkárhelyettese is állást foglalt. Magyari az Erdélyi Magyar Televíziónak nyilatkozva kijelentette: egyértelműen politikai döntésről van szó, és nem egyedi eset, hogy gond van a magyarországi költségvetési támogatással futó programokkal. Elmondta: az állami egyetemek magyar háttérintézményei is teljesen kifogytak a magyarországi támogatásból.Le kell mondanunk vendégtanári programokról és ki tudja milyen fejlesztésekről még a Csángóföldön is” – jelentette ki Magyari Tivadar.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X