nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Ókori görög kéziratok kerülnek az internetre

Ókori görög kéziratok egyik legfontosabb gyűjteményét teszi közzé hétfői bejelentés szerint az interneten a British Library.

MTI | 2010. szeptember 28.
|  

A könyvtár kézzel írt görög dokumentumainak ezer kötetes gyűjteményéből válogatva mintegy 250-et tölt fel a világhálóra, az érdeklődők ingyenesen juthatnak hozzá a történelmi iratokhoz.

Az írások – köztük Ezópusz meséinek 1844-ben, az Athosz-hegyen megtalált gyűjteménye – régóta elérhető volt a British Library olvasótermeibe elzarándokoló kutatóknak, de most már az egész világ hozzáférhet – emelte ki Scot McKendrick kurátor. A szakember kitért arra, hogy a londoni tartózkodás igen költséges lehet, és nem mindenki tudja megengedni magának, hogy heteket, hónapokat töltsön el a brit fővárosban kutatási célokkal.

Az antik iratok – noha lassabban kerülnek digitalizálásra – kevesebb gonddal járnak, hisz például nem vetődnek fel szerzői jogi gondok. Régiségük miatt azonban finomabb eljárást igényelnek. Az ilyen iratok oldalankénti digitalizálása becslések szerint egy fontba (324 forintba) kerül.

A British Library kollekciójának gyöngyszemeit is közzé akarja tenni az interneten, így a világhálóra kerülhetnek Leonardo skiccei, valamint a Biblia legrégebbi, hiánytalan példánya is.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X