nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nyomozás Gramsci kéziratai után

Szakértői bizottság vizsgálja meg Antonio Gramsci emlékiratait, miután kétségek merültek fel az olasz filozófus, politikus feljegyzéseivel kapcsolatban.

MTI | 2012. június 22.
|  

A római székhelyű Gramsci Intézet bejelentette, hogy történészek és grafológusok segítségével ellenőrzi Antonio Gramsci (1891–1937) a börtönévekben írt Füzeteinek eredetiségét.

A Gramsci örökségét ápoló tudományos intézet komolyan vette azokat a felvetéseket, amelyeket Franco Lo Piparo nyelvész még június elején sorolt fel az olasz sajtóban.

Lo Piparo azt állította, hogy Gramsci kéziratát a Szovjetunió Kommunista Pártja (SZKP) és az Olasz Kommunista Párt (PCI, illetve OKP) meghamisította. A bizottság ezt igyekszik tisztázni.

Gramsci az 1921-ben megalakult PCI egyik alapítója volt. Mussolini rendőrsége 1926-ban tartóztatta le. A fasiszta bíróság húsz évre ítélte: 1929 és 1935 között a dél-olaszországi Turi börtönében írta a Füzeteket, amelyeket halála után sógornője, az orosz Tatyjana Suht kézzel számozott meg.

Az először Moszkvába vitt, majd innen a PCI-nek átadott  harminchárom Füzet közül egy hiányzik és a Füzetek borítóján fennmaradt számozás sem egyezik a Tatyjana Suht által írt eredetivel – vetette fel Lo Piparo.

A professzor Tatyjana Suht levelei alapján azt állapította meg, hogy Gramsci feleségének testvére is attól tartott, hogy Palmiro Togliatti, a PCI főtitkára meghamisította a filozófus emlékiratait, mivel ezeket ellentétesnek találta a szovjet ideológiával. 

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X