nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nyomkövetéstiltó kiegészítők a Chrome-hoz és a Firefoxhoz

A követést adatvédelmi megfontolásokból ellenzők most egy új eszközt kapnak a kezükbe.

IT café, Dajkó Pál | 2011. január 25.
|  

A Google hivatalos blogjában Sean Harvey és Rajas Moonka termékmenedzserek jelentettek be egy új, általuk fejlesztett kiterjesztést a Chrome böngészőhöz. A Keep My Opt-Outs nevű szoftver arra ad lehetőséget, hogy a felhasználó folyamatosan letiltsa a hirdetések nyomkövető sütijeit.

A fejlesztés indoklásaként a menedzserek kifejtik, hogy egyre nagyobb az igény követéstiltást biztosító technológiákra (még állami szinten is, az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság – FTC – maga is foglalkozik a kérdéssel). Habár egy igen hatékony és bevett hirdetési formáról van szó – a nyomkövetés segítségével anonim módon fel lehet térképezni az érdeklődési kört, így a felhasználó személyre szabott hirdetésekkel találkozik a weben –, ennek ellenére már több mint ötven amerikai reklámcég és -szövetség csatlakozott ahhoz az önszabályozást követelő mozgalomhoz, melynek célja, hogy a felhasználók minél több olyan, egyszerűen használható megoldáshoz férjenek hozzá, amelyekkel letilthatják a nyomkövetést, ha akarják.

Hasonló, nyomkövetést tiltó megoldás már az új Internet Explorerben is lesz, és tegnapelőtt a Mozilla is bejelentette, hogy dolgoznak egy ilyen technológián. Azt érdemes megjegyezni, hogy míg a Microsoft megoldása általános, de felhasználói aktivitást igényel a tiltólista létrehozása, addig a hirdetésekből élő Google és Mozilla más utat választott: csak akkor hatékony a tiltás, ha maga a harmadik fél, a hirdető is úgy gondolja, és csatlakozik a kezdeményezéshez.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X