nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nyelvtörvény - tiltakozó nagygyűlés kezdődött Dunaszerdahelyen

Több ezer ember részvételével tiltakozó nagygyűlés kezdődött kedden délután Dunaszerdahelyen, a helyi labdarúgó-stadionban, a szlovákiai államnyelvtörvény közelmúltban elfogadott módosítása ellen.

MTI | 2009. szeptember 1.
|  

A Kiállunk a jogainkért jelszó alatt zajló nagyszabású akciót, amelyre Szlovákián kívül Magyarországról és Romániából is érkeztek résztvevők, a Magyar Koalíció Pártja (MKP) és a civil szervezeteket tömörítő Szlovákiai Magyarok Kerekasztala (SZMK) kezdeményezte és szervezte meg.
A mintegy háromórásra tervezett rendezvényen politikai beszédek hangzanak el, amelyeket kulturális műsor egészít ki. Petőcz Kálmán a szlovákiai magyar civil szervezetek, Hrubík Béla a Csemadok kulturális és társadalmi szervezet, Bíró Rozália a Romániai Magyar Demokrata Szövetség nevében mond beszédet. Felszólal még mások között a magyar írók nevében a Kossuth-díjas Grendel Lajos, valamint Csáky Pál, az MKP elnöke. Az egyetlen szlovák felszólaló Ondrej Dostál (Konzervatív Intézet) lesz a nyelvtörvény módosításának elutasítását szorgalmazó petíció aláíróinak nevében.

A lelátókon több tucatnyi magyar zászlót, illetve a szlovákiai magyar falvak neveit és jelképeit tartalmazó transzparenseket látni. Várható, hogy a résztvevők egy nyilatkozatot is elfogadnak, amelyben tiltakozni fognak az államnyelvtörvény ellen, s kiállnak a szlovákiai magyarság jogainak megerősítése mellett.

Az államnyelvtörvény megsértésért akár 5000 eurós pénzbüntetés is kiróható. A büntetés kiszabását azonban írásos figyelmeztetésnek kell megelőznie.

A rendezvény résztvevői többnyire szervezetten, autóbuszokkal érkeztek Dunaszerdahelyre, ahol a nagygyűlést civil rendezők, valamint az országos és a városi rendőrség biztosítja. Bár a sok autóbusz és személygépkocsi kisebbfajta felfordulást okozott a városban, nagyobb problémákról, rendbontásról nem érkezett jelentés. A városban erős rendőri jelenlét látható. A stadion bejáratától egy valószínűleg ittas, provokáló fiatalembert elvittek a rendőrök.

A szlovák kulturális miniszter, valamint az ellenzéki Kereszténydemokrata Mozgalom provokációnak minősítette a tiltakozó nagygyűlést. A nemrégiben alakult Híd-Most nevű új szlovákiai magyar párt viszont annak ellenére, hogy képviselője nem kap szót a nagygyűlésen, teljes támogatásáról biztosította azt.

Információ
X