nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nyelvi sovinizmus Mumbaiban

Az indiai állam egyik új törvényhozója nem tehetett fogadalmat hindiül, csak a helyi maráthi nyelven. A dolog tettlegességig fajult.

nyest.hu | 2009. november 19.
|  

Botrány tört ki az indiai Mahárástra állam törvényhozói testületének ülésén, ahol Abu Azmi, a testület egyik új tagja hindi nyelven próbálta meg letenni az esküt, és nem a helyi maráthi nyelven.

Abu Azmit egy radikális párt négy tagja próbálta meg megakadályozni fogadalomtételében élőben közvetítő tévé kamerák előtt. A négy rendbontót négy évre felfüggesztették pozíciójukból – számol be a DNA India nevű hírportál és a Gulf Times.

Mahárástra India második legnépesebb állama, fővárosa Mumbai – vagy régebbi nevén Bombay. A világváros India legkozmopolitább városának mondható. Bár a helyi nyelv a maráthi, más nyelveket (többek közt a hindit és az angolt) is igen nagy számban beszélik, hiszen ez az ország gazdasági fővárosa, és Mumbai egyben a hindi nyelvű filmipar központja is. Indiában szinte minden államnak saját hivatalos nyelve van, és igen sokan tiltakoznak a hindi nyelv nemzeti státusza ellen.

A mostani rendbontást okozó, 2006-ban alakult párt alapítója Raj Thackeray, aki a helyi lakosság soviniszta érzületű rétegeire építve a maráthi nyelv kizárólagos helyi használatáért harcol. Némileg ellentmondásos ugyanakkor, hogy a párt 13 törvényhozója közül nyolcan angol nyelvű iskolába járatják gyermekeiket, többek között Raj Thackeray is.

Információ
X