nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nincs többé elgépelés az okostelefonokon

Az elgépelés örök probléma az érintőképernyős mobiltelefonokon. Mivel nincs taktilis visszacsatolás arról, hogy lenyomtunk egy betűt, sokkal többször tévesztünk, mint a szokásos billentyűzeten. Két görög srác most úgy látszik nagy lépést tett a probléma megoldása irányába.

Ágens blog | 2010. október 8.
|  

Ugyan nem sokat árultak el Mesterséges Intelligecián alapuló szoftverükről, de nemsokára mindenki kipróbálhatja az androidos telefonokon, mert a Google a napokban felvásárolta cégüket.

Az Androidnak kezdetben komoly hátránya volt az iPhonnal szemben, hogy nem támogatta annyira a virtuális billentyűzeten való gépelést. Az Apple telefonján a billentyűzet megjelenítése ugyan nem változik, de az egyes karakterek érzékelési tartománya (az a felület, ahol a képernyőhöz érve leütést érzékel a szoftver) dinamikusan módosul attól függően, hogy milyen betűket gépeltünk be korábban. A prediktív szövegbeviteli szoftverek elvén alapuló alkalmazás segítségével, ha pl. a "boldog" szó angol megfelelőjét gépeljük, akkor a "h a p" betűk után a "p" érzékelési tartománya megnő, így a második "p" betűt sokkal nehezebben üthetjük mellé, az utolsó "y" karaktert pedig szinte lehetetlen eltéveszteni.

A BlindType (Vakon Gépelés) nevű program nem az Apple által is alkalmazott szógyakoriság alapú előrejelzést alkalmazza. A két fiatal görög srác, Panos Petropoulos és Kostas Eleftheriou a szoftver működési elvéről nem volt hajlandó részleteket elárulni. Mindenesetre elmondták, hogy Mesterséges Intelligencián alapluló algoritmussal javítják ki az elgépeléseket. Így a versenytársakkal ellentétben, az ő programjuk akkor is helyesen írja ki a szót, ha több betű hiányzik belőle . Sőt akkor is, ha esetleg egy ideig nem néztünk a billentyűzetre, elcsúszott a kezünk és teljesen máshol tapogattuk a képernyőt. A két unokatestvér programja akkor is működik, ha vakon elkezdünk gépelni kijelző tetszőleges részén. Ilyenkor a megfelelő szögben elforgatva és felnagyítva ujjaink alá illeszti a klaviatúrát.

Egyelőre csak a bemutató videokon keresztül ismerkedhetünk meg a BlindType-pal, de valószínűleg hamarosan minden androidos telefonon és tableten ezt lesz az alapértelmezett billentyűzet, ugyanis a Google a napokban felvásárolta a céget. A részletekről nem árultak el semmit, de a két srác a keresőóriás égisze alatt folytathaja a csupán pár hónapja megkezdett munkát.

 

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X