nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nemi egyenlőség a spanyol nevekben

A gyerekeknek adott nevekben is törekszik a nemek közötti egyenlőségre a reformokat hirdető spanyol kormány: a jövőben az anya vezetékneve megelőzheti az apáét az utódoknál.

MTI | 2010. november 5.
|  

A spanyolok két vezetéknévvel büszkélkedhetnek, mind apjuk, mind anyjuk nevét viselik. Az eddigi törvényi szabályozás szerint az apa családneve megelőzte az anyáét, most azonban ez megváltozik.

A szülők az anyakönyvezésnél kérhetik, hogy az anya neve kerüljön előre. Amennyiben nem jelölnek meg sorrendet, vagy nem értenek egyet, ábécé sorrendben kerülnek a családnevek a papírra. Ez azonban – mutattak rá egyes lapok – azzal járhat, hogy elvesznek olyan, az ábécé második felében szereplő betűkkel kezdődő nevek, mint a Zurbano vagy a Zamora.

A kormányon lévő szocialista párt (PSOE) szóvivője szerint nincs jó ok arra, hogy az apa neve automatikusan megelőzze az anyáét. José Antonio Alonso úgy értékelte, a törvénymódosítás révén nagyobb lesz az egyenlőség. Az ellenzéki néppárt (PP) ugyanakkor felesleges reformnak nevezte a lépést, és bejelentette, hogy küzdeni fog elfogadása ellen a törvényhozásban.

A változás – amennyiben a kisebbségi kormány keresztülviszi – két év múlva léphet életbe.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 El Mexicano 2011. június 15. 10:17

Ez nemcsak a spanyolokra igaz, hanem minden spanyol nyelvű országban így van. Viszont nem igazán értem ezt a módosítást. Szerintem semmivel sem egyenragúbb, ha az anya vezetékneve szerepel első helyen. Ezzel csak azt érik el, hogy az eddig következetes rendszer teljesen következetlenné válik. Ha valakit úgy hívnak, hogy pl. José María Pérez Sánchez, akkor eddig egyértelmű volt, hogy az apja vezetékneve Pérez, az anyjáé Sánchez, ezek után nem lesz az...

Információ
X