nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nem tudnak diákigazolványt igényelni a diákok

A miniszter szerint azért késnek a diákigazolványok, mert szinte minden második diák hibás vagy hiányos igénylést ad le.

MTI | 2013. február 25.
|  

A diákigazolvány-igénylések mintegy 40 százaléka hibás vagy hiányos, az új okmányok elkészültéig az intézmények átmeneti megoldásként igazolást állítanak ki – közölte Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere Dúró Dóra jobbikos képviselő írásbeli kérdésére. Az ellenzéki képviselő kérdése szerint több helyről, budapesti középiskolásoktól kaptak információt, hogy a júniusban leadott diákigazolvány-igénylések ellenére nem kapták meg az érintettek az igazolványt, és erről a problémáról egyetemisták is beszámoltak.

A szeptemberben leadott kérelem és az elkészítés díjának határidőre történő rendezése ellenére a diákigazolványok postázása mostanában kezdődött meg. A probléma súlyosságához az is hozzátartozik – írta Dúró Dóra –, hogy az ideiglenes igazolvány rövid érvényessége miatt a tanulók elfelejtik érvényesíteni, így a BKV ellenőrei megbüntetik őket. A kis pénzű diákok a szüleikkel kénytelenek kifizettetni a bírságot – jegyezte meg.

Az Országgyűlés honlapján közzétett miniszteri válasz szerint a beküldött igénylések adatait az Oktatási Hivatal az informatikai rendszerében feldolgozza, és ezekről számlát állít ki az intézménynek. Az igénylések mintegy 40 százaléka hibás vagy hiányos, ezeket a hibás adatokat a hivatal az intézményekkel együttműködve javítja – jelezték. A november-decemberben, valamint január első felében gyártásra átadott hibátlan igényléseket a gyártó elkészítette és kézbesítette a jogosultaknak.

Átmeneti megoldásként az intézmény a jogosult kérelmére az igazolvány elkészültéig igazolást állít ki, amely biztosítja mindazon kedvezmények igénybevételét, amelyek a diákigazolvánnyal igénybe vehetők. Ezáltal elkerülhető, hogy kár érje a diákot – írta a tárca vezetője.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
7 malyib 2013. február 27. 20:36

@polaro: Kedves polero.

Nem kell figyelni mindig mert 60 napig jó az ideiglenes diákigazolvány.

A másik meg, hogy nem kell fizetni érte, ez 100%-ék, hogy ingyenes!

Nem kell utána járnom. Mert tudom. Ezzel foglalkozom.

Azt viszont be tudom bizonyítani, hogy nem kell fizetni.

Sőt te sem fizettél.

Azért ennyire ne butítsuk már egymást.

6 polaro 2013. február 27. 12:15

@malyib: a kedvestől nem lett udvariasabb a hozzászólásod, maximum gúnyosabb. és hát miért is akarnál személyeskedni?

a kedvedért ellenőriztem, 650 forintot kért az etr és újonnan a neptun, aki nem hiszi, járjon utána.

5 malyib 2013. február 25. 20:31

@polaro:

Kedves polaro

Nem hiszem, hogy egy forintot is fizettél volna az ideiglenes diákigazolványért.

Ugyanis az 2012. januártól ingyenes! Egységesen!

4 malyib 2013. február 25. 20:31

@polaro:

Kedves polaro

Nem hiszem, hogy egy forintot is fizettél volna az ideiglenes diákigazolványért.

Ugyanis az 2012. januártól ingyenes! Egységesen!

3 Krizsa 2013. február 25. 17:50

A hétszentségit, a bürokratikus hibákért a SZAKEMBER a felelős, tudniillik az, aki a nyomtatványt előállította, vagy a (más szakmájú, más képességű, vagy képzetlen) átlagember - aki kitölti?

Ilyen vitáim nekem mind Magyarországon (kettős állampolgárság), mind itt Izraelben, állandóan vannak. S MINDIG én fizetek (rá).

2 Annie 2013. február 25. 17:36

Egyetértek az előttem szólóval. Amikor én igényeltem diákigazolványt, akkor is kb. 4 hónapba telt, amíg elkészült, pedig normálisan ki volt töltve az igénylőlap. Ha meg tényleg a diákok fele elcseszi, akkor talán nem az a több tízezer diák a hülye…

1 polaro 2013. február 25. 17:08

Ugyan már. Azért ez nem hiszem, hogy ennyire nehéz feladat lett volna. Minden második ember... ha ez igaz, akkor meg valószínűelg a rendszer bonyolult. Mert azt meg kell hagyni, hogy sokkal egyszerűbb volt a régi fajta igénylőlap. Úgyhogy elgondolkozhatnának.

Ma tudtam csak átvenni a diákot, pedig kb. azonnal igényeltem. Hozzátenném, háromszor kellett igényelnem ideiglenest, ami annyiszor 650-700 forint azt hiszem. És akkor arról ne is beszéljünk, hogy azt folyton figyelni kell, mikor jár le, és sokszor csak a kalauz jóindulatán múlott, hogy nem büntettek meg.

Információ
X