nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Szándékosan vegy tévedésből másította meg az eskü szövegét?

A frissen újjáválasztott kazah elnök nyolc hibát is ejtett a kazah nyelvű esküszöveg közben, kihagyta többek között az alkotmány és az elnök szavakat is.

nyest.hu | 2011. április 13.
|  

Nem egy ország elnökének gyűlik meg manapság a baja a nyelvtudással. Kazahsztán sokadszor újjáválasztott diktatórikus hajlamú elnöke, Nurszultan Abisuli Nazarbajev pár napja tette le a fogadalmi esküt. A Szabad Európa Rádió szerint azonban Nazarbajev nyolc kisebb-nagyobb nyelvi és egyéb hibával megtűzdelve tette mindezt.

Nazarbajev
Nazarbajev
(Forrás: wikimedia commons)

A hibák többsége toldalékolási és ragozási pontatlanságokból állt, de a kazah elnöknek sikerült kihagynia az egymondatos fogadalmi eskü szövegéből két igen jelentős szót is, az alkotmányt és az elnököt. A fogadalom szövege szerint az elnöknek azt kellett volna mondania, hogy „Ünnepélyesen fogadom, hogy Kazahsztán népét fogom szolgálni, szigorúan követem az alkotmányt és Kazahsztán minden egyéb törvényét, garantálom az állampolgári jogok és szabadságok tiszteletben tartását, becsületesen elvégzem tennivalóimat mint a Kazah Köztársaság elnöke.”

Felmerülhet a kérdés: vajon tévedésről vagy szándékosságról van szó?

A kazah alkotmány szerint az kazah elnöknek folyékonyan kell beszélnie a kazah nyelvet, ezért Nazarbajevnek februárban le kellett tennie egy kazah nyelvvizsgát, az egyébként nehéznek tartott. A hivatalosan sikeresnek minősített vizsgán azonban csak egyetlen vizsgáztató volt jelen.

Forrás:

Szabad Európa Rádió: Kazakh President Makes Many Mistakes While Taking Oath

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X