nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mederi: @Fülig James: 18 Kiegészítés a válaszomhoz. -Megnéztem a linket, de az nem az ural szó ere...
  2022. 11. 29, 10:54  Urál‒Altaj
 • mederi: @Fülig James: 18 Az idéző jelben lévő kérdő mondatrészt magából a cikkből idéztem, de nem ...
  2022. 11. 28, 21:55  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @Fülig James: Alighanem itt arról lehet szó, hogy az obi-ugor összeesküvés végül, a 18. sz...
  2022. 11. 26, 11:19  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @szigetva: Azt a reményt mederi pénzéből finanszírozzák, csak ő nem tud róla.
  2022. 11. 26, 11:12  Urál‒Altaj
 • szigetva: @Fülig James: A remény hal meg utoljára.
  2022. 11. 26, 11:06  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nem etikátlan a Facebook – saját állítása szerint

A közösségi oldal adatvédelmi felelőse határozottan kiállt amellett, hogy törvényi szigorítással nem lehet megoldani a megosztásból fakadó problémákat.

IT café, Dajkó Pál | 2011. március 24.
|  

Richard Allan, a Facebook adatvédelemért felelős vezetője, mielőtt megérkezett volna Brüsszelbe, hogy az unió vezetésével tárgyaljon a közösségi oldalakat érintő új szabályozási tervezetről, beiktatott Nagy-Britanniában egy megállót – számol be minderről az IT café. Allan egy szakmai konferencián (Westminster Media Forum) kifejtette cége álláspontját a „privacy” és a Facebook viszonyáról, valamint arról, hogy az európai tervekről, a szigorúbb adatkezelési elvárásokról mi cége hivatalos álláspontja.

Allan – nem meglepő módon – a Facebook alapítójának és vezetőjének, Mark Zuckerbergnek álláspontját vallja magáénak. Ahogy erről már sok szó esett az IT café híreiben is, a „legfiatalabban milliárdossá lett amerikai” úgy gondolja, hogy a klasszikus, a digitális kor előtti időszakban született adatvédelmi megfontolások mára érvényüket vesztették, mivel a közösségi oldalak új viselkedési formákat hoztak létre, és az önkéntes adatmegosztás gyakorlata megváltoztatta a felhasználók magatartását is. Ebből következik, hogy a korábbi, – ahogy Zuckerberg véli – kissé paternalista elvek idejétmúltak, a felhasználók adatait nem kell védeni, ha ők nem akarják, ha önkéntesen kínálnak fel információkat a világhálón.

A Facebook adatvédelmi vezetője is így gondolja, és kifejtette, hogy a jelenleg körülbelül 500 millió tagjuk közül csak egy alig mérhető kisebbség aggódik igazán az adatai sorsa miatt (például azért, hogy egy profil törlése vajon „igazi” törlés-e), és miattuk hiba lenne radikális törvényi változtatásokat meghozni, mivel a szélsőséges kívánságok teljesítése rossz törvényekhez vezet („hard cases make bad law”).

Allan szerint a Facebook felhasználóinak többsége nem az adattörlés véglegessége miatt aggódik, hanem azt várja el, hogy a feltöltött információk mindenképp megőrződjenek. Ugyanakkor megengedően hozzátette, hogy cégének persze fel kell készülnie a „különleges” kívánságok teljesítésére is, mint például a végleges törlés megoldása, ha valaki „ifjonti bohóságból” olyan adatokat tölt fel, amelyek később már kellemetlenek lehetnek a számára. De az is lényeges, emelte ki, hogy a Facebook az egyes felhasználók felelőtlenségéért nem vonható felelősségre – mindenki csak olyasmit osszon meg a nyilvánossággal, ami számára nem káros, nem előnytelen.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X