nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Négy számjegyű a legokosabb kutya szókincse

Több mint ezer szóból áll Chaser, a border collie-fajtájú kutya szókincse. Az intelligens állat tárgyak különböző csoportjainak fogalmát is képes értelmezni - számolt be róla egy amerikai tanulmány.

MTI | 2011. január 10.
|  

Hét éve a németországi Max Planck Evolúciós Antropológiai Intézet egy kutatása keltette fel a világ figyelmét: állatpszichológusok a Rico nevű border collie-nak több mint kétszáz szót tanítottak meg. A sokáig elsősorban pásztorkutyaként tartott border collie különösen intelligens fajtának számít. A hatéves Chaser is ebbe a fajtába tartozik, tudása pedig még Ricóét is messze túlszárnyalja.

Chaser háromévnyi tanulás után összesen 1022 játékszer nevét tudta, a tárgyakat még a vele dolgozó kutatóknál is megbízhatóbban azonosította. A szuka szókincse ezzel még messze nem merül ki - írták a Dél-Karolina állambeli Wofford College kutatói a Behavioural Processes című szaklapban.

A kutya nem csupán különbséget tesz a tárgyak nevei és vezényszavak között, hanem a tárgyak különböző csoportjainak fogalmát is képes értelmezni. Tudja, hogy a „játékszer" szó mind az 1022 tárgyra vonatkozik. A „labda" fogalma ezzel szemben összesen 116 puha gömbre illik rá, a frizbi pedig 26 különböző dobókorongra.

Ricóhoz hasonlóan Chaser is az úgynevezett „fast mapping" (gyorspárosítás) segítségével képes tanulni. Ez a tulajdonság tehát nem csak a gyerekek sajátja. A kutatás rámutat, hogy a kutyák éppúgy, mint a gyerekek képesek gazdag szókincsre szert tenni, és közben megérteni, hogy bizonyos szavak egyes tárgyakra, míg mások tárgyak csoportjára vonatkoznak - idézte Alliston Reid pszichológus magyarázatát a Der Standard című osztrák lap (www.derstandard.at).

Arra, hogy más kutyafajták is képesek-e ily meglepő szellemi teljesítményre, még nem tudják a választ a kutatók. Úgy vélik, hogy az ember és kutya több ezer éves kapcsolata tette lehetővé, hogy a négylábúak megértsék a szavakat, és ez akár más háziállatokra is vonatkozhat.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X