nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
E211
Nátriumbenzonát vagy nátrium-benzoát?

Az E211 olyan anyag, amellyel mindenkinek belsőséges kapcsolata van, hisz nagy mennyiségben fogyasztjuk a tartósított élelmiszerekkel együtt. Épp itt volt az ideje, hogy valaki megverselje, megénekelje ezt a vegyületet. A könyvfesztiválra megjelent Rájátszás című projektben ez meg is valósult. Már csak az a kérdés, hogy milyen neveken is lehet ezt az anyagot nevezni.

Molnár Cecília Sarolta | 2013. április 25.
|  

Talán sosem tűnt volna fel, hogy a NaC6H5CO2 képletű vegyületet, ismertebb nevén az E211-et a magyar köznyelv kétféleképpen is nevezi, ha nincs egy vers, és a versnek nincs egy megzenésített verziója. A szöveg Háy János Nátriumbenzonát című verse, amelyet a 30Y-ból is ismerhető Beck Zoltán zenésített meg. A szöveg és a dal pedig az idei könyvfesztiválra jelent meg a Rájátszás elnevezésű művészeti projektből készült kötetben, illetve a hozzá tartozó CD-n. Hogy milyen a Rájátszás, hamarosan kiderül itt a nyesten is, addig is azonban nem árt átismételni a szerves kémiát – például első körben úgy, hogy meghallgatjuk a dalt és elolvassuk a verset!

Háy János: Nátriumbenzonát

Látod, ilyen vagyok édes,

konzerven és levesporon élek,

s úgy kerülök a túlra át,

hogy összetart

a nátriumbenzonát.

Nem hullik részeire a testem,

mikor föld fölé hív

újra az isten.

Mikor felszínre kerül minden:

csontszülők, csontgyerekek,

csontcsalád.

 

Kereslek, de hiába kereslek,

nem tudom melyik csont,

akit valaha szerettem.

Talán előttem vagy,

lehet, mögöttem,

téged nem tartott

egészben a halál.

Nincs mit tennem.

 

Ugye, te is keresel engem.

Megismersz, ha rám találsz:

nahát édesem – így szólsz –

Én megmondtam:

helytelenül étkezel.

De közben örülsz,

hogy szép vagyok,

hogy mégis bevált

a levespor, a konzerv

és nem utolsó sorban:

a nátriumbenzonát.

A vers tárgya az egyik legismertebb élelmiszer-adalékanyag, tartósítószer: a NaC6H5CO2. Erről az anyagról a vers azt az eddig klinikai vizsgálatokkal alá nem támasztott megállapítást teszi, hogy a nagy mennyiségű konzerv és porleves elfogyasztásával a szervezetbe juttatott NaC6H5CO2 a halál után is tartósítja az emberi testet, és ennek még hasznát/kárát láthatjuk az ítéletnapon. Már csak az a kérdés, hogy milyen neveken emlegetik ezt a bizonyos anyagot.

Nátrium-benzoát
Nátrium-benzoát

Az élelmiszerek csomagolásán a nátrium-benzoát elnevezés szokott szerepelni zárójelben az E211 megjelöléssel. Hivatalos neve Natrii benzoas a VIII. Magyar Gyógyszerkönyv szerint, de emlegetik Sodium benzoate néven is. A dal azonban nem ezeket a megjelöléseket használja, hanem a – számunkra eddig ismeretlen – nátriumbenzonát elnevezést. Első kérdésünk, hogy vajon tényleg ugyanarról az anyagról van-e szó.

Internetes kutakodásaink alapján úgy tűnik, hogy ez ugyanannak az anyagnak, az E211-es adalékanyagnak az elnevezése. A Google tanúsága szerint az alak létezik – Háy János versén kívül is –; elsősorban főzős oldalakon találjuk meg ezt az elnevezést. A nátrium-benzoátra azonban nagyságrenddel több találatot kapunk, és ezek között vannak a hivatalosabb, tudományosabb forrásokat is.

Nátriumbenzonát vagy nátrium-benzoát?
Forrás: Wikipédia

A versről, illetve a dalszövegről bővebben ma este 9 után hallhatnak elemzést az MR2 Petőfi Rádió Kultúrfitnesz című műsorában. De a költészet nem tudomány! És ez nemcsak abból derül ki, hogy a szóban forgó költemény milyen élettani (vagy inkább halott-tani) hatásokat tulajdonít a nátrium-benzoátnak, hanem az elnevezésből is. Valószínűsíthetjük, hogy a nátriumbenzonát inkább konyhanyelvi elnevezés: a családi nyelvben, a kevéssé formális regiszterben használatos. Hogy a szövegben miért így szerepel, egyértelmű: a vers alaphelyzete szerint egy kis családi vitáról van szó, amelyben az egészséges táplálkozás és a halál utáni élet reménye ütközik össze.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
2 Krizsa 2013. április 26. 08:35

Először a levesporokról szoktam le, aztán a nagydoboz fagylaltokról. Pedig mindkettő nagyon jóizű. De 3-4 órás követekőző szomjúság van utánuk. Otthon még hagyján, de ha elmegyek... cipeljek magammal legalább 1 litert?

Ámbár az itteniek (izraeliek) a mániákus "egészség védelmi" tévhit miatt nemcsak cipelnek, hanem a kocsiban tologatott baba szájába is államdóan beletömködik a "folyadékot". Ha kell neki, ha nem.

Ha ilyen őseid lettek voln - kishülyéim - már régen nem cipekednélek, gondolom ilyenkor, hanem már kihaatok volna.

Kiürülni is kell időnként, nemcsak betölteni, oszloplábúak...

Aztán rájöttem, hogy nemcsak ezektől, hanem a legtöbb készen vásárolt promt kajától, konzervtől is megjön a büntetés - órákat szomjazok utána. Vagy 8-szor is iszom egymásután, de mindig azonnal kellene még...

A kezdődő cukorbaj jele? Egy frászt. Ha nem ettem ilyesmit, mér nincs jele semminek? (A labor szerint sincs. Mert nemrég muszáj volt teljes kivizsgálást csináltatnom - adminisztratív okokból:-): hát igazam volt, SEMMILYEN betegségnek nincs semmi ijele.

Konklúzió: az egészséges szervezet kétségbeesetten akarja kipucolni az enyhén(?) mérgező tartósítókat, cukorpótlókat, stb... Habár lehet, hogy egy idő után már feladja a reménytelen küzdelmet és állandósul a puhány elvizesedés, a gombásodás és az oszlopláb a visszerekkel? Lehet - idáig még sose jutottam.

Akkor mindig főzök? Egymagamra!? Hisz az unalmas! Csak egy héten egyszer főzök, ált. 3-4 féle kaját. Földobni a mélyhűtőbe, 5-6 tálcára elosztva. Hozzá nyers zőccségek, gyümölcs, magok: dió-mandula, szotyi, tökmag - friss tojás is szok lenni - oszt megvan.

S ha a család (MÉG, az öregkor előtt) ált. 1-2 személynél nagyobb létszámú? Akkor minden épkézláb (a férfiuk is, amennyiben családban akarnak élni:-) főzzenek egy héten egyszer...

A "fiúk" úgyis 6-10 évvel hamarább szoknak meghalni, mint a nők... s ki tehet erről? Vagy az "isten" - vagy ők maguk. Ha hagyod kiszolgálni magad, lustaság, előbb is fox meghalni:-).

1 Yogi 2013. április 25. 23:07

Ugyan nem ez a lényeg, de a tartósítószeres mítoszról épp tegnap írt az urbanlegends is: www.urbanlegends.hu/2013/04/miert-nem-rohad-el-a-hamburger/

Információ
X