nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • szigetva: @mederi: Én úgy tudom, emlősök már éltek a dinoszauruszokkal együtt is, de ez végülis mind...
  2023. 01. 29, 18:17  Urál‒Altaj
 • mederi: @Fülig James: Nincs ötletem, annál is inkább, mert szegények lehet, hogy egyszerre , vagy ...
  2023. 01. 29, 18:06  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @mederi: "Úgy vélem, hogy még a Pángea időszakában létre jöhetett a kettős au vagy ua hang...
  2023. 01. 29, 12:37  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @mederi: "Janhunen ezt az irányt szerintem jól látja" Nem, semmi ilyesmivel nem foglalkozo...
  2023. 01. 29, 12:29  Urál‒Altaj
 • szigetva: @mederi: Nemrég hivatkozásokat kértél mások állításai mellé. Erre most felsorolsz egy halo...
  2023. 01. 29, 11:05  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Napvilágra kerülnek a Vatikán titkai

A vatikáni titkos levéltár – ezzel a címmel jelentet meg egy belga kiadó többek között 19 eddig kiadatlan vatikáni dokumentumot a héten. Az egyedülálló kiadás történelmi és kulturális jelentősége igen nagy, hiszen a Vatikánnak nem szokása napvilágra hozni titkait.

MTI | 2010. január 5.
|  

Új könyvben jelennek meg a héten a Vatikán híres levéltárának egyedülálló dokumentumai, közöttük Dzsingiz kán unokájának, Güjük kánnak a IV. Ince pápához 1246-ban írt levele.

A mongol fejedelem a levélben azt javasolja a pápának, hogy személyesen utazzon Mongóliába valamennyi európai uralkodó kíséretében, hogy „hódoljanak neki és ismerjék el uruknak” a főkánt. Ellenkező esetben – fenyegetőzik levelében a kán – ellenségének kiáltja ki a római pápát, akinek számolnia kell ennek összes következményével. Güjüknek azonban nem sikerült a fenyegetését beváltani, mert a testvére, Batu kán elleni hadjáratban váratlanul elhunyt. A krónikák szerint megmérgezték.

A belga könyvkiadó által kiadásra előkészített, A vatikáni titkos levéltár című új könyv 105 történelmi dokumentumot foglal magában, közülük 19 most jelenik meg először.

A vatikáni levéltár az egyik legnagyobb és legérdekesebb archívum hírében áll. Őriznek benne a legértékesebb közé számító, még a korai kereszténység korából származó iratokat, valamint megtalálható benne a Szentszék és a világ országainak katolikus főpapjai között századokon át folyó levelezés.

Mivel a Vatikán nem szokta a titkait feltárni, az egyedülálló dokumentumokat facsimile formájában tartalmazó új könyv hatalmas történelmi és kulturális értékkel bír. A most közreadott iratok között szerepelnek a templomos lovagok XIV. századi perének dokumentumai, valamint Michelangelo Buonarotti panaszlevele, amiben kéri, hogy a Vatikán fizesse ki neki a Szent Péter-bazilika kupolájának freskóiért járó, három hónapja késlekedő pénzösszeget.

Információ
X