nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nagy-Britannia: nyelvtanulás – kötelező!

Ha azt hittük, a magyarországi nyelvoktatás állapotánál lehet rosszabb, tévedtünk. A szigetországi iskolarendszerben ugyanis nemhogy a nyelvi érettségi nem kötelező (ami itthon igen), de a gimnázium felsőbb évfolyamain sem muszáj nyelvet tanulni.

nyest.hu | 2009. június 4.
|  

Egy 2001-es, EU-s felmérés alapján a brit lakosság 66%-a egyetlen idegen nyelvet sem beszél (ugyanez az arány Magyarországon 58%).

A szabályok országrészenként változnak: Észak-Írországban például 2001 óta kötelezik a gimnazistákat a nyelvtanulásra az első 3 évben – az érettségi évében azonban nem, míg a skót diákoknak 2001 óta nem kell nyelvet tanulniuk az iskolában.

Angliában a kormány 2004-ben döntött úgy, hogy a 14 éven felüli diákok fakultatívan tanulhatnak nyelveket. Ez csak tovább rontott a brit diákok amúgy sem kiemelkedő nyelvtudásán.

Nagy-Britanniában 2001-ben még csak a diákok 22%-a nem tett nyelvi érettségit – tavaly ugyanez az arány 56% volt. Emellett 1996 és 2007 között 15%-kal csökkent a nyelvszakokra jelentkezők aránya, amelynek az lett a következménye, hogy ugyanebben az időszakban minden harmadik egyetemi nyelvi tanszéket meg kellett szüntetni.

A Brit Akadémia tehát összeült, hogy összefoglalja a helyzetet, és megoldást találjon a problémára. A megbeszéléseken David Lammy, a felsőoktatásért felelős államtitkár is részt vesz.

Az akadémia tagjai attól tartanak, hogy a nyelvi hiányosságok később mind a tudomány, mind a gazdaság területén érezhető hátránnyal járnak majd, és Nagy-Britannia elvesztheti a középpontban elfoglalt helyét a nemzetközi kutatások piacán.

Információ
X