nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Mumifikálódott holttestet találtak

34 sekély sírt tártak fel, közülük 11 olyan személyek földi maradványait rejtette, akiknek összezúzták a koponyáját és összetörték a csontjait.

MTI | 2015. július 26.
|  

 

Ami az MTI-nek mágneses rezonancia vizsgálat, az az MTA-nál  mágnesesrezonancia-vizsgálat.

A mágneses rezonancia (MRI) vizsgálatok tanúsága szerint egy kis harcos, 6-7 éves korában elhunyt fiú mumifikálódott holttestét rejtette a közelmúltban Szibériában, a Jamal-félszigeten feltárt nyírfakéreg burok – írja a Siberian Times angol nyelvű orosz napilap. Az archeológusok a Zelenij Jar nevű település közelében folytatnak ásatásokat, ahol egy Perzsiához köthető ismeretlen középkori népesség temetőjét tárják fel. A nekropolisz a férfiak temetője.

Alekszandr Guszev régész az eredményeket ismertetve elmondta, hogy korábban 34 sekély sírt tártak fel, közülük 11 olyan személyek földi maradványait rejtette, akiknek összezúzták a koponyáját és összetörték a csontjait. Megtalálták egy vörös hajú férfi földi maradványait is, akinek törzsét rézlemezekkel fedték, és a sír vaskést, állatbőröket, valamint medvét ábrázoló övcsatot rejtett. Napvilágra került öt csecsemő mumifikálódott holtteste is. Az összes holttestet lábbal a Gornij Poluj nevű folyó felé helyezték végső nyugalomra, a temetkezések tájolásának vallási okai lehettek – hangoztatták a szakemberek.

A sírokból előkerült tárgyi emlékek, köztük a Perzsiából készült bronztálak a 11-12. századból származnak. Az idei ásatási szezon legérdekesebb lelete a 128 centiméter hosszú és 30 centiméter széles, emberi testet formázó burok, amely az MRI tanúsága szerint egy 6-7 éves gyermek földi maradványait rejti. A fiút állatbőrbe tekerték, törzsét rézlapokkal fedték, majd földi maradványait még egy állatbőrbe csavarták. A kis harcost egy kis bronzfejszével „fegyverezték” fel, a sírban különböző eszközöket, valamint díszeket – halántékgyűrűket és medvét formázó bronzfüggőt találtak a régészek.

Alekszandr Guszev emlékeztetett arra, hogy a szibériai népesség nem mumifikálta halottait, az elhunyt holtteste a bomlást megakadályozó rézlapoknak, valamint a hideg éghajlatnak köszönhetően maradt fenn, mindössze a jobb karja és két lába károsodott az évszázadok folyamán. „Még csak most kezdjük feltárni a burkot, és elvégezzük a második MRI-vizsgálatot is, hogy minél több részletet megismerjünk” – magyarázta a régész.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X