nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Mobilinternet már a Mount Everesten is

A csúcson még nem próbálták ki a 3G-t, csak az alaptáborból indítottak videohívást.

IT café, Barna József | 2010. november 2.
|  

Noha Nepálban a lakosság kevesebb mint 30 százaléka rendelkezik mobiltelefonnal, az internetpenetráció pedig mindössze 6,29 százalékos, az ország legmagasabb pontján – mely történetesen a világ legmagasabb pontja is –, a Mount Everest csúcsán elérhető a széles sávú mobilinternet. A svéd TeliaSonera tulajdonában lévő Ncell helyi mobilszolgáltató tegnap jelentette be, hogy a hegy nepáli oldalán nyolc bázisállomás telepítésével 3G-hálózatot épített ki.

„Ma magassági rekordot állítottunk fel: sikeres videohívást hajtottunk végre a Mount Everest alaptáborából. A hálózat lefedi a csúcsot is” – mondta az Ncell igazgatója, Pasi Koistinen a sajtónak, elismerve, hogy utóbbi állítása igazáról empirikusan még nem győződtek meg. A cégvezető szerint – írja a BBC – a 3G-kapcsolat nagy segítség lesz majd az idelátogató hegymászók és turisták számára. Többek között egyszerűen kapcsolatba tudnak majd lépni a hozzátartozóikkal, ismerőseikkel, és folyamatosan tudnak tájékozódni az időjárásról is.

Korábban a hegyen csak drága és ingadozó minőségű műholdas telefonon lehetett kommunikálni, illetve a kínai oldalon a China Mobile hálózatát lehetett hanghívásokra használni. Igaz, ez is látványos előrelépés volt ahhoz képest, hogy annak idején, 1953-ban a csúcsot elsőként meghódító Edmund Hillary még futárokkal küldött üzenetett a legközelebbi távíróállomásra.

Az Ncell új hálózatának legmagasabb bázisállomása 5200 méter magasan, az Everest-alaptábor közelében található. A TeliaSonera a presztízsberuházással egy időben azt is bejeelntette, hogy jövőre 100 millió dollárt tervez fordítni nepáli mobilhálózatának bővítésére.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X