nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Mit üzenjünk E.T.-nek? Tippeljen űrhajós tollért!

„Segítség!” Sokak véleménye szerint ez kell, hogy legyen az első mondanivalónk, ha idegen életre bukkanunk a világűrben. A Nyelv és Tudomány/nyest.hu szerkesztősége most arra kéri önt, írja meg, mi legyen az emberiség első mondata, ha értelmes civilizációra bukkan a világűrben.

nyest.hu | 2009. július 30.
|  

A kaliforniai Mountain View-ban található SETI Intézet tudósai nem szeretik a rögtönzést. Szeretnék, ha a odaillő, jól begyakorolt mondandóval rendelkeznének arra az esetre, ha E.T. megjelenne a vonal túlsó végén, hogy ráköszönjön az emberiségre. „Ha értelmes Földön kívüli élőlényekre bukkannánk a világűrben, beszéljünk-e velük, és ha igen, mit mondjunk nekik?” – tették fel a kérdést sok száz embernek világszerte.

Sokan javasolták, hogy kérjünk segítséget, mivel bolygónk égető problémáira talán „odaát” már vannak jó válaszok. Mások képeket és zenei kompozíciókat küldenének üdvözlésül.

Az üzenetet nyilván valamilyen matematikai kifejezésre kell majd „lefordítani”. „Valószínűtlen, hogy az idegenek bármelyik földi nyelvet is beszélnék. Azt meg inkább szeretnénk elkerülni, hogy klingonul tudó földiekkel kommunikáljanak” – írta az NBC újságírója.

Küldje be E.T.-t üdvözlő sorait, és nyerjen velük űrtollat!

Bármily meglepő, de van matematikai valószínűsége annak az örvendetes eseménynek, hogy az űrbéli civilizációval történő kapcsolatfelvétel hazánkban és magyar nyelven történjen. A nyest.hu szerkesztőségét ez esetben azonban kimondottan elkedvtelenítené, ha az idegeneket fogadó felkészületlen négypárti delegáció konszenzusról, lendületes gazdasági növekedésről, esetleg a költségvetési hiányról hebegne-habogna, ezért megkérjük olvasóinkat, hogy küldjék el nekünk E.T.-nek szánt üdvözlő soraikat.

A pályázatokat augusztus 15-én éjfélig a szerkesztoseg [kukac] nyest [pont] hu címre küldjék el, a tárgy rovatban pedig tüntessék fel az „E.T.” szót!

A legfrappánsabb beküldőt megjutalmazzuk egy Fischer Space tollal, amit a gyártó kimondottan azért fejlesztett ki, hogy a világűrben is használni lehessen. Tudjuk persze, hogy rossz nyelvek szerint a súlytalanság körülményei között végzett munkára az oroszok egyszerűen ceruzát használnak, amit nem kellett drága pénzen kifejleszteni, mi valamiért mégis azt gondoljuk, hogy a nyájas olvasó jobban örül majd a Fischer Space tollnak, mint egy ceruzának.

A legfrappánsabb válasz – és így a nyertes – kiválasztásának kizárólagos joga a szerkesztőé, a játékban részt vevők a válasz beküldésével pedig tudomásul veszik a döntést. A legjobb megoldásokat a nyest.hu augusztus 15-ét követően közli.

 

A vágy áhított tárgya, a Fischer Space toll, amivel a szerencsés olvasó a súlytalanság mostoha körülményei közepette is minőségi munkát végezhet
A vágy áhított tárgya, a Fischer Space toll, amivel a szerencsés olvasó a súlytalanság mostoha körülményei közepette is minőségi munkát végezhet

 

Információ
X