nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Mire használják a nők az internetet?

Levelezés, facebook-nézegetés vagy éppen receptkeresés egy női oldalon - ezek a legnépszerűbb funkciói az internetnek a női felhasználók között.

ITcafé | 2009. december 22.
|  

Az elmúlt két évben Magyarországon mintegy másfélszeresére nőtt az internetező nők száma: ma már 1,6 millió nő internetezik legalább heti rendszerességgel – derül ki az NRC idén szeptemberben készített VMR.women kutatásából. A világhálót korábban gyakran illették a „férfias” jelzővel, mivel használói körében a férfiak voltak többségben, mára azonban ez a férfidominancia eltűnt, és a nemek aránya a felnőtt internetezőkön belül teljesen kiegyenlített.

A leglátogatottabb webodal-típusok listáját a nők körében a közösségi oldalak és a levelezőrendszerek vezetik. Ezt követik a rangsorban a női portálok, az egészséggel kapcsolatos honlapok és a gasztronómiai portálok. Utóbbi kettőnek a látogatói aránya a kor előrehaladtával növekszik.

Az internetező nők kétharmada inkább hasznos dolognak tartja az internetet, és csak minden tizedik tartja szórakozásnak. Ezzel összhangban a világhálónak esetükben leginkább az ismerősökkel – főleg a távoli ismerősökkel – való kapcsolattartásban van jelentős szerepe, de fontos csatorna az általános tájékozódás vagy az érdeklődési körükhöz kötődő információgyűjtés során is. Az online önkifejezésnek ugyanakkor a nők kevésbé tulajdonítanak nagy szerepet.

Az internetező nők közül szinte mindenki látogat valamilyen nőknek szóló honlapot – még akkor is, ha közülük nem mindenki gondolja úgy, hogy az általa látogatott weboldalra ráhúzható a „női portál” kifejezés. A nők 21 százaléka teljes mértékben, további 61 százalékuk pedig többé-kevésbé egyetért azzal, hogy a női oldalak valóban nőknek szólnak, és nagyjából ugyanilyen arányban azzal is egyetértenek, hogy e honlapok tartalma lefedi a nőket érdeklő témákat. Érdekes ugyanakkor, hogy minden második nő úgy érzi, a női honlapok látogatói között jelentős arányban fordulnak elő férfiak is – derül ki a vizsgálatból.

Információ
X