nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Miért olyan drágák az elektronikus könyvek? Kartellgyanú ...

A brüsszeli versenyhatóság razziát tartott az európai ebook (elektronikus könyv) kiadó vállalatoknál kartell megállapodás gyanúja miatt - közölte az EU-Bizottság szerdán az érintett vállaltok megnevezése nélkül.

MTI | 2011. március 3.
|  

Erről Amelia Torres, Joaquín Almunia, a bizottság versenypolitikai biztosának szóvivője számolt be. Mint elmondta, nem nevezik meg az érintett kiadókat, illetve országokat, mivel még csak a vizsgálat kezdetén tartanak. Egyelőre senkit sem vádolnak, és senki ellen sincs bizonyítékuk - tette hozzá.

A francia 01net.com high-tech számítógépes oldal ugyanakkor az Albin Michel kiadó vezetőjét, Francis Esmenardot idézve azt írta, hogy kedden számos francia könyvkiadónál - köztük az Albin Michel, a Hachette, a Flammarion és a Gallimard vállalatnál tettek látogatást az Európai Bizottság illetékesei.

Esmenard azzal vádolta az Amazont, hogy az online könyváruház bujtotta fel a bizottságot a vizsgálat elindítására. Az Amazon európai központja Luxemburgban van, így Franciaországban nem fizetnek forgalmi adót, és szeretnék olyan áron forgalmazni a könyveket, amennyiért csak akarják, ahogy azt az Egyesült Államokban is teszik, ahol a bestsellereket 9,90 dollárért adják - idézte Esmenardot a honlap.

A digitális könyvek, népszerűbb elnevezésükön az e-könyvek a könyvkiadás egyre gyorsabban növekvő szektorát alkotják. Az e-könyvek online eladása már megelőzi a hagyományos nyomtatott könyvekét.

A múlt hónapban Nagy-Britanniában is vizsgálat indult az e-könyvek árának rögzítésével kapcsolatban.

Az 1980-as években az Európai Bizottság elfogadta, hogy a kormányok abban az esetben rögzíthetik a könyvek árát, amennyiben ez nem befolyásolja a tagállamok közötti kereskedelmet. Akkoriban azonban még nem léteztek a digitális kiadványok.

Azt viszont tiltja az európai szabályozás, hogy a kiadók megállapodjanak egymással a könyvek árának rögzítéséről. A bizottság komoly bírsággal sújthatja a szabad verseny megsértését.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X