nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Miért (ne) öntsünk magunkra egy vödör jeges vizet?

Az ALS egy rettenetes, gyógyíthatatlan betegség. Most celebek kampányolnak a kutatások finanszírozásáért.

nyest.hu | 2014. augusztus 22.
|  

Napok óta vírusszerűen terjednek az interneten azok a videók, amelyeken az emberek egy vödör jeges vízzel öntik le magukat. Mindezt most a jó ügyért (is) teszik. Az ALS Association (ALS Egyesület; az ALS nevű izombénulással járó betegség ellen küzdő amerikai szervezet) új kampánya arra buzdítja az embereket, hogy öntsék le magukat egy vödör jeges vízzel, majd adományozzanak pénzt az egyesületnek. Aki elfogadja a kihívást, és megteszi ezt, az három további embert jelöl, hogy tegyék ugyanezt meg 24 órán belül. Az egyesület a befolyó összeget a betegség gyógymódjának a kutatására fordítja majd. A Time magazin internetes kiadása augusztus 20-án azt írta, hogy egyetlen nap alatt 8,6 millió dollár folyt be a kampánynak köszönhetően.

Mi is az az ALS?

A talán mindenki által ismert Stephen Hawking asztrofizikus betegsége. Az ALS a Amyotrophic Lateral Sclerosis angol elnevezés rövidítése, magyarul Amiotrófiás laterálszklerózisnak nevezik. Másik elnevezése: Lou Gehrig-kór.

Az ALS az akaratlagosan mozgatható izmok beidegzését biztosító, úgynevezett motoros neuronok pusztulásával járó betegség. A betegnek romlanak a mozgásfunkciói, fokozatosan lebénul, végül pedig már a légzőizmait sem tudja használni. A betegség kezelhető, a betegek leépülése lassítható, de gyógymód nincs rá.

A kampány tehát hatásos, rengeteg híresség tette már közzé az ALS Ice Bucket Challenge-re (ez a kampány hivatalos neve) készült videóját: a Facebook-alapító Mark Zuckerbergtől a Microsoft-vezér Bill Gates-en át egészen George W. Bush volt amerikai elnökig. ALS-ben szenvedő betegek maguk készítettek a kampány keretében videót, talán az egyik legmeghatóbb a 26 éves Anthony Carbajalé, aki el is sírja magát a felvétel közben. Azóta már az első magyar videó is elkészült Gönczi Gábor jóvoltából. Aki pedig további jeges vizes videókat látna, látogasson el az ALS-ellenes kampány Facebook-oldalára, ahová rengeteg videó kerül föl.

John Maino rádiós-tévés személyiség éppen a jeges víz alatt
John Maino rádiós-tévés személyiség éppen a jeges víz alatt
(Forrás: Wikimedia Commons / Rauglothgor / CC BY-SA 4.0)

És amíg mások büszkén öntik magukra a jeges vizet, és erre láthatóan büszkék is, elindult egyfajta „ellenkampány” is. Augusztus 21-én Reid Speed például egy olyan videót töltött föl Facebook-oldalára, amelyen közli, hogy jelölték a jeges vizes kihívásra, de ő ahelyett, hogy értelmetlenül magára borítana egy vödör hideg vizet, és ettől menőbbnek érezné magát, inkább csak bemutatja, hogy átutalt egy bizonyos összeget az ALS Egyesület számlájára. Ezzel az akcióval egyrészt fölhívja a figyelmet arra, hogy a jeges vízben való megfürdés mellékes, a lényeg az anyagi támogatás. Másrészt fölveti a saját segítőkészségünk, önzetlenségünk, bátorságunk stb. nagydobra verésének etikai kérdését is.

Források, további olvasnivaló

George W. Bush Doesn’t Think ALS Ice Bucket Challenge is Presidential, Gets Wet Anyway

This Heartbreaking Ice Bucket Challenge Video Is the Best One Yet

ALS Association

Az ALS-ről magyarul

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
2 vegaablues 2020. június 10. 03:29

A jeges vízzel (10-11 fokos) való nyakon öntés egészséges sokkterápia a kéretlen bacik ellen, fürdőként pedig gyors szövet regeneráló, lsd Youtube orosz gyógyászat és sportolók.

1 vegaablues 2020. június 10. 03:29

A jeges vízzel (10-11 fokos) való nyakon öntés egészséges sokkterápia a kéretlen bacik ellen, fürdőként pedig gyors szövet regeneráló, lsd Youtube orosz gyógyászat és sportolók.

Információ
X