nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Microsoft az orosz titkos szolgálattal üzletel

A Microsoft átadta új szoftvereinek forráskódját az orosz kormányzatnak. Az amerikai cég 2002 óta ad át kódokat Oroszországnak.

ITcafé, Dajkó Pál | 2010. július 12.
|  

A Microsoft aláírt egy megegyezést, melynek értelmében az orosz szövetségi titkos szolgálat (Федеральная служба безопасности Российской ФедерацииFSZB), a KGB utódja megkapja a Windows 7, a Windows Server 2008 R2, az Office 2010 és az SQL Server forráskódját annak reményében, hogy a Microsoft ezek után kedvezőbb kereskedelmi helyzetbe kerül Oroszországban – tudósított a megegyezésről július 7-én a Vedomosztyi online kiadása. Ez a mostani megállapodás kiterjesztése a 2002-ben létrehozott folyamatos együttműködésnek, amikor a Microsoft átadta a Windows XP, a Windows 2000 és a Windows Server 2000 forráskódját a kormányzatnak.

A szerződés értelmében az állami szerv tanulmányozhatja a forráskódot, és fejleszt a Microsoft-termékek számára kialakított titkosításokat, s ezt a feladatot a kormányzati kommunikációért felelős minisztérium által ellenőrzött hivatal, az Atlasz nevű tudományos központ végzi el. A lapnak nyilatkozó Nyikolaj Prjanyisnyikov, a Microsoft oroszországi képviseletének vezetője elmondta, hogy az Atlasz és az FSZB munkatársai megosztják kutatási eredményeiket a Microsofttal.

A lépés egyáltalán nem lepte meg a szakértőket, mivel a Microsoft már régen elindította az úgynevezett Kormányzati Biztonsági Programot, melyre a NATO is rábólintott, mivel úgy vélték, a nemzetközi biztonság szempontjából fontos ez a világszintű ellenőrzés. Egy brit szakértő szerint ez a lépés egy elég bonyolult helyzetet hozott létre: az egyes állami titkos szolgálatok egyrészt felfedezhetnek sebezhetőségeket a kódokban, melyek segítségével támadásokat indíthatnak egymás ellen, ugyanakkor a szabad hozzáférés a védekezési technikák kidolgozását is lehetővé teszi – egy kényes egyensúlyi helyzet jött létre, de a mérleg nyelve inkább a kormányzati törekvések felé billeg.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X