nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Megvannak a 2009-es Booker-jelöltek

Július 29-én jelentették be a rangos brit irodalmi díj, a Man Booker jelöltjeinek bő listáját. Az esélyesek 13-an vannak, köztük két korábbi győztes.

nyest.hu | 2009. július 29.
|  

A Man Booker-díjat 1968 óta osztják ki, és egy olyan angolul publikáló író kapja, akik egyúttal az Egyesült Királyság, az Ír Köztársaság, illetve a Brit Nemzetközösség állampolgára is. (A díjnak 2005 óta nemzetközi változata is van.)

A 13-as bő lista összesen 132 felterjesztett könyv elolvasása és megszűrése után alakult ki. A kiesettek között nem egy rangos író szerepelt – így pl. a Magyarországon jól ismert Nick Hornby vagy a tavalyi győztes Aravind Adiga.

A bizottság évről évre más tagokból áll össze – a 2009-es zsűri tagjai: Lucasta Miller életrajzíró és kritikus; Michael Prodger, a The Sunday Telegraph irodalmi rovatának szerkesztője; John Mullan professzor, akadémikus, újságíró; valamint Sue Perkins humorista és újságíró –, így biztosított az elfogulatlanság és a változatosság. Tavaly pl. Tom Rob Smith Child 44 (44. gyermek) című regényével – a díj történetében először – a thriller műfaja is képviseltette magát.

A zsűri idei elnöke, James Naughtie, a BBC Radio 4 műsorvezetője lelkesen nyilatkozott a bő listáról: „ez volt az elmúlt idők legerősebb felhozatala. A listán két korábbi győztes, négy korábbi jelölt és három elsőkönyves író is szerepel” – mondta. – „Új tehetségekre bukkantunk és jól ismert írókat fedeztünk fel újra, és egyre inkább az volt az érzésünk, hogy az idei valóban kivételes év lesz. [...] A lista rendkívül változatos: a regények VIII. Henrik udvarától Hollywood őserdejéig kalauzolnak, és eközben megállnak egy 19. századi essexi őrültekháza mellett, egy afrikai háborús zónában, egy jövőbeli brazil városban, és még sok-sok helyen. Az olvasók pontosan ilyen könyveket akarnak olvasni.”

A legnagyobb esélyesnek a Nobel-díjas J. M. Coetzee-t tartják, aki már két ízben is elnyerte a díjat. Az első kritikák azonban nem az ő Summertime (Nyáridő) című regényéről szólnak, hanem két másik jelöltet emlegetnek. Az egyik Hilary Mantel Wolf Hall című műve, amely VIII. Henrik udvarát mutatja be a király fő tanácsadója és bizalmasa, Thomas Cromwell szemén keresztül. A The Guardian szerint az idén ennek a könyvnek volt a legjobb kritikai fogadtatása, és minden bizonnyal az olvasók is imádni fogják. A másik regény, az elsőkönyves James Lever munkája, a Me Cheeta, The Autobiography (Én, Csita – önéletrajz) az eredetiségével és a nagyszerű marketingjével tűnik ki a mezőnyből: a könyvön sokáig a Tarzan-filmszereplő majom, Csita neve szerepelt szerzőként (a könyv voltaképpen az ő fiktív önéletrajza), és csak találgatni lehetett, ki írta; emellett csípős, olykor kíméletlen módon, mégis hitelesen figurázott ki élő és már elhunyt hollywoodi hírességeket.

A zsűri hamarosan 6 fősre szűkíti a 13 fős listát, amelyről aztán kiválasztja a győztest. A szűkített listát szeptember 8-án ismerheti meg a közönség. A győztes nevét október 6-án hirdetik ki Londonban.

Információ
X