nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Megújult a magyar Wikipédia

Tegnap a magyar nyelvű oldalon is bevezették az angol felületen május közepén élesített átalakításokat.

ITcafé | 2010. július 1.
|  

Június 30-ától a magyar Wikipédia megújult felhasználói felülettel jelenik meg, hasonlóan az angol Wikipédiához, melyen ez a váltás már május közepén megtörtént. Az új felület közel másfél évnyi munka eredménye, amelyet a Stanton Alapítvány 890 000 dolláros célzott adományából finanszíroztak. Az újítások elsősorban az oldal megjelenését, navigációját és a meglévő szerkesztőeszközök könnyebb használhatóságát célozzák; és a közeljövőben további fejlesztések fogják követni őket, amelyek célja új szerkesztőeszközök bevezetése lesz.

A cserét – amely 2001 óta az első komolyabb változás a Wikipédia megjelenésében – két használhatósági tanulmány és mintegy félmillió felhasználó részvételével zajlott féléves bétateszt előzte meg. Az új felület fő célja minél több olvasó és potenciális szerkesztő számára kezelhetővé tenni a Wikipédia szócikkeinek szerkesztéséhez használt jelölőnyelvet, ami az elmúlt években egyre bonyolultabbá vált. A Wikimédia Alapítvány azt reméli, hogy a könnyebb kezelhetőség hatására szerkesztők száma, amely az elmúlt két évben stagnált, újból növekedni kezd – áll a szervezet közleményében.

A magyar nyelvű Wikipédia 2003 júliusában indult el a hu.wikipedia.org címen. Az enciklopédia – a szócikkek mellett – több tízezer képet, hangállományt és ábrát tartalmaz, melyek nagy része szabadon felhasználható. A tudástár 2009-ben átlagosan mintegy 3000 szócikkel bővült havonta, jelenleg nagyjából két és félezer aktív szerkesztője van. A Gemius adatai szerint havi másfél millió egyedi látogatóval a kilencedik leglátogatottabb magyar oldal, és a magyar internetezők közel 40 százaléka legalább havi rendszerességgel látogatja.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X