nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Mégsem folyik „magyartalanítás”

Országos vihart kavart az a hírt, miszerint a nemzetközi együttműködésen alapuló Andrássy Egyetemről elküldik a magyar oktatókat.

nyest.hu | 2010. június 11.
|  

Néhány héttel ezelőtt mi is beszámoltunk arról a hírről, mely szerint az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetemen a magyar oktatók elbocsátásával tervezik orvosolni az intézmény anyagi gondjait.

Az egyetem 2001 óta működik egy olyan nemzetközi megállapodás alapján, melyben a magyar fél vállalta magára az infrastruktúra és a magyar oktatók bérének biztosítását, a partnerországok (Németország, Ausztria és Svájc) pedig hallgatói ösztöndíjakat ajánlanak fel, illetve fedezik a külföldi oktatók fizetését. Azt, hogy az ötvenmillió forintos adósságot az egyetem vezetése a magyar oktatók szélnek eresztésével tervezi megoldani, az egyetem egyik oktatója, Fehér M. István írta meg a Népszabadság online egyik cikkében. Ebben az esetben az egész kezdeményezés alapgondolata sérült volna, hiszen az egyetem lényege, hogy együtt tanítsanak benne magyar és német oktatók.

Az intézmény vezetése most visszakozik, és válaszlevelében leszögezi: szó sincs tervszerű magyartalanításról. Az anyagi problémákat elsősorban az adminisztratív személyzet csökkentésével igyekeztek helyrehozni, másrészt az oktatók finanszírozásának átalakításával. Vagyis – közlik – szó sincs elbocsátásról, csupán arról, hogy a nem teljes állásban oktató tanárokat vendégoktatóként fogják fizetni, óraadói bérezéssel, amely megegyezik a releváns németországi (óraadói) bérek átlagával – számol be a Népszabadság újabb cikke. Tehát nem válnak meg senkitől, csupán nem kínálnak fel munkaviszonyt azoknak, akik nem főállásban és nem teljes munkaidőben vesznek részt az egyetemi munkában.

Az egyetem vezetése egyúttal elhárítja azt a vádat, hogy ingyen nyújtanák az évi 200 milliós értékű infrastruktúrát. Mint a Népszabadságban írják: „Kinek és miért kellene valamilyen ellenértéket megfizetnie? Nem elegendő ellenérték-e, hogy magyar hallgatók Budapesten német nyelvű professzorok előadásain és szemináriumain vehetnek részt, és hogy nemcsak külföldi oktatók vannak az Andrássy Egyetemen magyar kollégáikkal együtt jelen, hanem diákok is a környező országokból és Nyugat-Európából, akik itt élve és tanulva ismerkednek meg Magyarországgal és a magyar kultúrával?”

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X