nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Mégse lesz műanyag elektronikus-kijelzős újság?

A brit gyártó belátta, hogy a másfél éve még izgalmasnak tűnő koncepció felett eljárt az idő. A terv az, hogy készítenek egy korszerűbb modellt.

IT café, Barna József | 2010. augusztus 12.
|  

Letett „nyakkendős” e-könyvolvasó készülékének piacra dobásáról a Cambridge-i Egyetem kutatói által tíz éve ambiciózus tervekkel elindított Plastic Logic – jelentették be tegnap. A meglehetősen borsos – 650 dollárról induló – tervezett ára miatt inkább újságolvasó üzletembereknek, menedzsereknek, mint a nagy tömegeknek szánt Que kiadását a vállalat technikai és egyéb okokra hivatkozva addig halasztgatta, mígnem az eredeti koncepció felett eljárt az idő.

„Belátjuk, hogy a piacon drámai változások zajlottak le, és a továbbiakban már nincs értelme az első generációs elektronikuskönyv-olvasónkkal foglalkozni. Nehéz döntés volt ez, de ha a cég, a befektetők és az ügyfelek érdekeit nézzük, ez a legjobb megoldás” – idézi a termék törlését bejelentő sajtóközlemény Richard Archuleta vezérigazgató szavait.

Kétségtelen tény, hogy az elmúlt másfél évben – mialatt a Plastic Logic több alkalommal is elhalasztotta a termék bevezetését – fontos változások történtek az e-readerek piacán. Nemcsak a készülékek fejlődtek sokat, de új típusú eszközök – mint amilyen az Apple iPad – bukkantak fel, és új üzleti modellek alakultak ki. (E radikális változásokat bemutató elemző írásunkat lásd itt.) Ezek a folyamatok kihúzták talajt egy ilyen, elektronikus papírt használó, prémium kategóriás készülék lába alól.

A Plastic Logic azt is bejelentette, hogy mivel változatlanul bírja a befektetők bizalmát, folytatja a műanyag-elektronikára épülő termékek fejlesztését, és erőforrásait egy új generációs e-könyvolvasó elkészítésére fordítja. E készülékről azon kívül, hogy tervként már létezik, mást egyelőre nem tudni.

Amint azt megírtuk, a most kidobott Que nagy és érintésérzékeny kijelzővel rendelkezett. A készülék mérete az Amerikában rendszeresített – a szabványos A4-es papírnál valamivel kisebb – letter formátumnak felelt meg, vastagsága pedig mindössze 7 mm volt. Ilyen nagy felületű és egyébként enyhén hajlítható kijelzőn a legtöbb heti- és napilap a megszokott tipográfiával jeleníthető meg, a könyvek pedig könnyebben olvashatók. Az internetre wifin kapcsolódó készülék egyik – a bejelentés idején még – egyedi jellemzője az volt, hogy érintéssel (igaz, nem multi-touch technikával) volt vezérelhető, ezért nem kellett miniatűr billentyűzetet ráapplikálni. A fekete-fehér megjelenítésre képes, érintésérzékeny elektronikus papírt maga a Plastic Logic gyártotta hozzá drezdai gyárában.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X