nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Előremutatók
Megjósolható jövő

Ha a lottószámokat előre nem is látjuk, az ingatlanpiac alakulásával kapcsolatban azonban komoly következtetéseket vonhatunk le a GVI kutatói szerint. Nyelvi elemzéssel a jövőért.

Kincse Szabolcs | 2015. július 15.
|  

Nagyszerű dolog a jövőbe látni – különösen, ha pénzről van szó. Ahhoz ugyanis, hogy tudjuk, mibe fektessük a pénzünket, hasznos lehet egy jól működő kristálygömb. Kevesen gondolnák, hogy a nyelv és az internet ilyen kristálygömb: segítségükkel bizonyos fokig megjósolhatók eddig előre nem látott események, eseménysorok is.

Mikortól lesz drágább a Mayfairen bérelni?
Mikortól lesz drágább a Mayfairen bérelni?
(Forrás: TaxRebate.org.uk)

A GVI 2012-ben publikálta azt a tanulmányát, amiben – az Economist
r-indexéhez hasonlóan – kimutatták, hogy a gazdaságpolitika, a vállalat, a külkereskedelem és a válság szócsoportokba tartozó szavak segítségével előrejelezhetők az ipari értékesítés eredményei. Egyszerűen megfogalmazva nagyjából arról van szó, hogy a szócsoportok gyakori előfordulása az online médiában az értékesítés csökkenő, ritkább előfordulása pedig növekvő trendjét jelezte előre. Ezt az indexet az Economist az 1990-es évek eleje óta publikálja, a módszerrel pedig a Kereső  Világ is részletesen foglalkozott.

A GVI kutatói az elmúlt időszakban arra lettek figyelmesek, hogy egyre többet olvasni az ingatlanpiac fellendüléséről. Erről sokat írt az utóbbi időben például a Portfolio, de más gazdasági lapok és rovatok is. A kutatók elgondolkoztak azon, hogy a recessziós indexhez hasonlóan vajon előre lehet-e jelezni valamilyen módszerrel az ingatlanpiaci fellendülést is?

Most publikált kutatásukban először a 2001 óta megjelent, ingatlanpiaccal kapcsolatos cikkek számát vizsgálták. A textplore szoftver segítségével először is legyűjtötték az ingatlanpiaccal foglalkozó cikkeket. Biztató jelnek tűnt, hogy a cikkek száma a nagyobb ingatlanpiaci fellendülések időszakában szintén magas volt – 2008 végéig növekedő, majd 2009 elejétől csökkenő tendenciát lehet megfigyelni, ami jól összevág az ismert ingatlanpiaci folyamatokkal.

Az index.hu-n és origo.hu-n összesen megjelenő ingatlanpiaccal kapcsolatos cikkek havi számának alakulása (mozgó átlag)
Az index.hu-n és origo.hu-n összesen megjelenő ingatlanpiaccal kapcsolatos cikkek havi számának alakulása (mozgó átlag)
(Forrás: GVI)

További elemzéseikkel arra próbáltak meg választ kapni, hogy a lakáspiac alakulása és a lakáspiaccal kapcsolatos cikkek száma között létezik-e kimutatható kapcsolat. Ennek érdekében a lakáspiaci tranzakciók számát és a lakáspiacról szóló cikkek számát vizsgálták.

Az eredmény több mint biztató: a negyedéves ciklusok kétharmadánál  - egészen pontosan 11 negyedévben a 16-ból – úgy találták, hogy a lakáspiaccal foglalkozó cikkek számának köze van a lakáspiaci trendek alakulásához: a két mérőszám ugyanis azonos irányban változott. Ha semmilyen kapcsolat nem lett volna a két mérőszám között, akkor csak az esetek felében tapasztaltak volna azonos irányú változást. Azaz kimutatható, hogy a tranzakciók számát – bizonyos mértékben – előre lehet jelezni az online sajtóban megjelent cikkek számának elemzésével.

A lakáspiaci tranzakciók és az online sajtóban megjelenő ingatlanpiaccal foglalkozó cikkek előző negyedévhez viszonyított aránya
A lakáspiaci tranzakciók és az online sajtóban megjelenő ingatlanpiaccal foglalkozó cikkek előző negyedévhez viszonyított aránya
(Forrás: GVI)

A felmérésből az is kiderült, hogy az online sajtó szereplői közül az origo.hu és az mno.hu által publikált cikkek jelezték legjobban előre a várható trendeket.

További részleteket a GVI honlapján olvashatnak a vizsgálatról.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X