nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Megjelentek a jövő évi felsőoktatási felvételi tájékoztatók

Megjelentek a jövő évi felsőoktatási felvételi tájékoztatók, a diákok 8.280 képzés közül választhatnak, és 2011. február 15-ig dönthetnek arról, mely egyetemre, főiskolára nyújtanak be kérelmet.

MTI | 2010. december 15.
|  

A felsőoktatási intézmények 3.256 alapképzést, 85 egységes és osztatlan képzést, 1.455 felsőfokú szakképzést, és 3.484 mesterképzést hirdettek meg.

Dux László felsőoktatásért és tudománypolitikáért felelős helyettes államtitkár szerdai budapesti sajtótájékoztatón elmondta: a jelentkezési szabályokban nincs jelentős változás.

Kerpen Gábor, az Oktatási Hivatal elnökének tájékoztatása szerint a többletpontok módosultak, így az emelt szintű érettségi kivételével valamennyi egyéb jogcímen kapható többletpont mértéke csökkent.

A középfokú komplex nyelvvizsgáért 28 pont, felsőfokú komplex nyelvvizsgáért 40 pont jár. A nyelvvizsgáért járó többletpontok maximuma 40 pont lehet. Csökkent a hátrányos és a halmozottan hátrányos helyzetért járó többlet pont, a fogyatékosság utáni pont 50-ről 40-re, a gyermekgondozási kedvezmény 50-ről 40-re módosul. Mindennek az az oka, hogy minél inkább érje meg, emelt szintű érettségit tenni.

Az OH elnök elmondta, hogy a minimumpont alap-, egységes és osztatlan képzésben 200 pont.

Az eljárás díja legfeljebb 3 jelentkezésnél 9 ezer forint, ezen felül jelentkezésenként 2 ezer forint – mondta. A hátrányos helyzetű jelentkező 4500 forint, a halmozottan hátrányos helyzetű jelentkező 9000 forint kedvezményt kap a felvételi eljárás alapdíjából.

A helyettes államtitkár elmondta, hogy a felsőoktatási intézmények 53.450 hallgatót vehetnek fel jövőre államilag támogatott képzésekre, ebből alapképzésre 40.610, egységes, osztatlan képzésre 2.840, felsőfokú szakképzésre 10 ezer diák nyerhet felvételt. Államilag támogatott mesterképzésekre 19.600-an, doktori képzésekre 1.300-an kerülhetnek be.

A keretszám csökkent a tavalyi 56 ezerhez képest – mutatott rá, kiemelve: az érintett korosztályok létszáma folyamatosan csökken, a mostani keretszámok „bizonyos korrekciós lépések kezdetét jelzik." Mindez azonban nem jelenti azt, hogy jövőre kevesebben tanulnának majd a felsőoktatási intézményekben – jegyezte meg.

Hozzátette: a műszaki és informatikai képzések arányát növelték, míg azoknál a szakoknál, ahol túlképzés van, így a jogi, egyes gazdasági területeken, a nem pedagógus bölcsészképzéseknél csökkentek a keretek.

Dux László kitért arra is, hogy védenék a természettudományos, műszaki, informatikai mesterképzések keretszámait, felosztásukról egy külön bizottság dönt. A testület és az államtitkárság a héten egyeztetett, és megállapodtak egy olyan menetrendben, miszerint az intézmények előzetesen kapnak keretszámokat, amiből védettek a fenti területek. Ha ezeket nem tudnák betölteni, más, nem védett szakterületekkel nem tölthetik be - mondta, hozzátéve: akkor ezek a helyek visszakerülnek egy központi keretbe, s átcsoportosítják azokat.

A diákok idén is több kötetből tájékozódhatnak a felsőoktatási képzésekről: külön kötetben foglalták össze a 2011 szeptemberében induló képzéseket, és a mesterképzéseket. A Felvételi tájoló 2011 kiadvány bemutatja a különböző alapszakokat, statisztikákat és rangsorokat, munkaerő-piaci kilátásokat tartalmaz, s újdonsága az elitegyetemi rangsorok. A szakirányú továbbképzéseket azoknak ajánlják, akik már rendelkeznek valamilyen végzettséggel.

A kiadványok hivatalos kiegészítése januárban jelenik meg.

A felsőoktatási felvételi ponthatárokat 2011. július 21-én állapítják meg.

Kerékgyártó Sándor, az Educatio ügyvezetője elmondta, hogy jövőre is megrendezik az Educatio oktatási szakkiállítás, január 21-22-én a Papp László Budapest Sportarénában. A kiállításra az előző évek tapasztalatai alapján mintegy 40 ezer látogatót várnak.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X