nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Mégis akarnak konferenciát a szlovákok

A szlovákiai államnyelvtörvénnyel foglalkozó szlovák-magyar konferenciát javasol a Szlovák Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézete.

MTI | 2009. október 21.
|  

A hírt Slavomír Ondrejovic, a szlovák intézmény igazgatója közölte kedden Pozsonyban. A tanácskozásra jövő év elején kerülhetne sor a Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) és a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnökeinek védnöksége alatt.

„Tekintettel arra, hogy a Szlovák Köztársaság államnyelvtörvénye egyre inkább politikai, illetve politikai-jogi témává válik, a szlovák fél azt javasolja, hogy a tanácskozáson ne csak a nyelvészek, hanem történészek, jogászok, politológusok, valamint más országok akadémiai szakértői is vegyenek részt” – jelentette ki Ondrejovic.

A pozsonyi bejelentés reagálás arra a pénteki budapesti közlésre, hogy nem lesz szlovák-magyar közös nyelvtudományi tanácskozás a nyelvtörvényről, mert a Szlovák Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézete visszautasította az MTA Nyelvtudományi Intézetének javaslatát.

A szlovák fél elsősorban azért utasította el a magyar kezdeményezést, mert a magyar oldal ragaszkodott a vita sajtónyilvánosságához. A magyar tudósok azzal érveltek, hogy a sajtó számára nyilvános vitában kiderülhetne: minden tudományos nézetkülönbség ellenére a résztvevők civilizált hangnemben, szakmai alapon vitáznak, tekintet nélkül a politikusoktól érkező üzenetekre.

Ondrejovic nem közölte, hogy a szlovák fél által javasolt konferencián részt vehetnének-e a sajtó munkatársai.

Információ
X