nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Megijedt az oroszoktól a Bartók Rádió?

Éppen akkor maradt el az ukrán népzenei műsor, amikor kifejezetten aktuális lett volna. Vagy tán éppen ezért?

nyest.hu | 2014. március 4.
|  

A közrádió és köztévé honlapja, a Médiaklikk jelzése szerint a mai napon 14:30-tól a Népzene távolról című műsorban ukrán népzenét hallhatunk. A honlap kifejezetten hangsúlyozza is a téma aktualitását:

Ukrajna mostanában gyakran tűnik fel a hírekben az ottani politikai feszültség következtében, de népzenéjéről nagyon keveset tudunk, különösen ha figyelembe vesszük, hogy szomszédos országról van szó. Pedig bizonyos szempontból az ország népzenéjében is tetten érhető a keleti orosz és a nyugati európai kultúra kettőssége, ami részben a mostani politikai konfliktusok mögött van.

Ehelyett azonban a műsorban észt népdalokat hallhattunk. Bár természetesen mind az észt, mind az ukrán népzene csodálatos, mégiscsak fura, hogy egy műsort pont akkor vesznek le a műsorról, amikor különösen aktuális lenne.

Ruszin folklórcsoport Ukrajnából
Ruszin folklórcsoport Ukrajnából
(Forrás: Wikimedia Commons / Marek Silarski / GNU-FDL 1.2)

Hacsak nem éppen ezért. Talán úgy értékelték az illetékesek, hogy egy ukrán népzenei műsor már túl egyértelmű állásfoglalás lenne, még úgy tűnhetne, hogy az ukránok iránti szolidaritást fejezi ki. Ez pedig aligha kívánatos. Persze azért vagyunk kénytelen találgatni, mert a műsorváltozást nem indokolták.

Update:

Az index az ügyben megkereste az MTVA szóvivőjét, aki nem kívánt reagálni az ügyben. Az internetes portál ugyanakkor pontosabban meg nem nevezett forrásból megtudta, hogy az MTVA honlapja volt a hibás az ügyben – valóban észt népzenét programoztak erre a napra.

Azonban csüggedésre semmi ok! A beharangozott ukrán népzenei programot is sugározza a Bartók Rádió, így az ukrán népzene szerelmeseinek csütörtökön pontban 14:30-kor a rádió előtt a helyük!

A megjelölt időpontban a műsor elhangzott, remek volt. Köszönjük.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
2 Fejes László (nyest.hu) 2014. március 4. 16:36

@joska141: „Nem tudom, miért írja a cikkíró, amit ír.”

Talán mert nem az RTV Részletest nézte, hanem a honlapot, amelyet linkel? Fordítsuk meg a kérdést: miért ír a honlap ukrán népzenei műsorról, ha olyan régen be van tervezve az észt műsor?

Egyébként elképzelhető kompromisszumos megoldás is: eredetileg észt műsort terveztek, aztán az események hatására aktualizálni akartak egy ukrán műsorral – aztán az újabb események hatására visszatértek az észthez. A műsor elhangzásakor mindenesetre az ukrán volt fenn a honlapon, miközben észt zene szólt. Magyarázat nincs.

1 joska141 2014. március 4. 16:15

Nem tudom, miért írja a cikkíró, amit ír.

Előttem van az RTV Részletes 10.száma, a mai adás 14,30 Népzene - távolból Észt népzene.

Előfizetőként az RTV Részletes-t a műsor előtt 2 azaz Kettő héttel már kézhez kapom, a nyomdai és terjesztési munkálatok további 1 hét. Azaz a mai műsort 2014.február 11-én kellett ismerni és kinyomtatni. Ne mondjuk, hogy akkor már számoltak a mai (március 4-i) ukrán helyzettel és már eleve 3 héttel ezelőtt megváltoztatták a műsort.

Egyébként az ismertető szöveg azt írja, hogy azért sugározzák ma az észt népzenét, mert már korábban sugározták a lett és litván népzenét, így a három balti állam zenéjéről adnak körképet.,

Információ
X