nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Megaláz-e a közmunka?

Olvasóinkat hírlevelünkben arról kérdeztük, mit mond nekik a „közmunka” szó. Meglepően sok válasz érkezett – de szinte mindegyik kitért arra, hogy a kifejezés valamiképpen rossz értelemben is felfogható.

nyest.hu | 2012. január 8.
|  

A közmunkaprogramról sokat olvasni a sajtóban. A törvényhozó egyebek mellett azt várja el tőle, hogy a tartósan munka nélkül maradtakat fokozatosan visszavezesse a munka világába.

Mi úgy gondoltuk, hogy az elnevezéssel gondok lehetnek: nem biztos, hogy a szó bizalmat kelt az érintett munkanélküliek,vagy  a munkaadók körében. Ennek egyszerűen az az oka, hogy a bíróságok régóta alkalmazzák a közmunkát büntetésként: elzárás helyett sokakat ítélnek ugyanis közmunkára.

Éppen ezért úgy gondoltuk, megkérdezzük olvasóinkat, mi jut eszükbe a közmunka szóról.

„A közmunka egy lehetőség: vagy leülöd a büntetésed, vagy közmunkára váltod, ha megengedi a bíróság. Bár most a régóta hajléktalan, munkanélküli embereket is beveszik majd ebbe a dologba..” – írja T. G., másokkal egyetemben megerősítve előfeltevésünket.

„Lehetőség, de tudni kell élni vele” – írja nekünk H.A. – „Sajnos, sokan fogják büntetésként megélni, hiszen az is most – kisebb szabálysértésekért, enyhébb bűncselekményekért gyakran ezt szabja ki a bíróság”.

Mondja el nekünk...

Heti hírlevelünkben kérdéseket teszünk fel olvasóinknak. Legjobb, legszellemesebb leveleikből vasárnap esténként közlünk összeállítást.

A jövő heti kérdésünk az volt, hogy önök szerint mi volt 2011 legizgalmasabb szava?

Ön is kaphat értesítést heti feladványainkról, ha regisztrációt és bejelentkezést követően a Beállítások linkre kattintva a megjelenő oldalon kijelöli a Hírlevél jelölőnégyzetet ezt követően a rendszer minden héten megküldi hírlevelünket.

Nem volt ez mindig így, hiszen a szót a szabadságharc leveréséig és a kiegyezést követően más értelemben használták: közmunkának az olyan beruházásokat hívták, melyek révén az állam, az ország gyarapodik. Azaz a Közmunka- és Közlekedésügyi Minisztérium a gazdasági és fejlesztési tárcák elődje lehetett.

Az elmúlt évtizedekben azonban a közmunka büntetésként volnult a köztudatba.

„Kár, hogy összekeveredik a munkanélküliek közmunkája a bíróságok által büntetésként alkalmazott közmunkával. Így esély sem lesz arra, hogy akárki is pozitívan állna ehhez a dologhoz. Pedig a munka fontos dolog!” – figyelmeztet emailjében detona75.

E. I. egy személyes történetet osztott meg velünk: ő közmunkára válthatott egy büntetést. Úgy érezte, az elkövetett hibáért legalább jót tehet – véleménye szerint ezért is nagyon fontos és támogatandó dolog a közmunka. Levelében – hasonlóan sokakhoz – nem tért ki arra, hogy a közmunkát rövidesen munkanélküliek is végzik majd.

A válaszadók egy kisebb része azonosította a közmunkásokat a hajléktalanokkal. Véleményük szerint elsősorban ők szorulnak majd rá erre a munkára.

Legérzékletesebben O. I. olvasónk fejtette ki a kifejezéssel kapcsolatos gondot: „Közmunka – stigma. Olyan stigma, amivel szégyen élni. Büntetés. A munkanélküliek közmunkája éppen ezért ugyanolyan stigma lesz. Nem csak azért, mert kötelezik őket a munkára. Sokkal inkább azért, mert a közmunkás akkor is csak közmunkás: egy büntetés alatt lévő személy. Ezt a közmunkás is így fogja megélni, de az is biztos, hogy munkahelykeresés közben sem kell erről sokat beszélni, mivel a munkaadó sem fogja jó szemmel nézni azt a fura dolgot az illető múltjában.”

Érdemes lenne talán elgondolkodni azon, hogy megkülönöztessük a munkanélküliek közmunkáját a bíróság által kiszabott közmunkától. Erre ad tippet haddel: „Ezt a dolgot sokkal jobb lenne társadalmi munkának, közhasznú munkának nevezni, vagy valami ilyesminek. Akkor nem csúszna össze a két dolog.”

Olvasóink javaslataival rövidesen megkeressük az illetékes minisztériumot is. Minden kedves olvasónknak köszönjük a segítséget, az ötezer forintos könyvutalványt O. I. olvasónk nyerte.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
2 DJS 2012. január 14. 01:40

Ez a vita csak attól függ, hogy ki mennyire ismerte a jogot, tehát azt a tényt, hogy a bíróság közmunkára szokta ítélni a kevésbé veszélyes törvénysértőket. Mert például a fiatalok ezt egyáltalán nem ismerik, számukra a közmunka leginkább a történelemóráról ismerős, egész pontosan az amerikai New Deal közmunkaprogram ugrik be, ahol is gátakat meg autópályákat építettek állami pénzből. Tehát ez egy nem szokványos foglalkoztatási forma, és kész.

A szó ezen jelentése a szakirodalomban is létezik, ez nem hiba. Csak arról van szó, hogy amikor nincsenek ilyen nagy közmunkaprogramok, akkor egyszerűen elsikkad. Nem találkozunk vele. Az ember az elmúlt években-évtizedekben a közmunka szóval csak akkor találkozott, amikor a hírekben mondták, hogy ezt vagy azt a fickót közmunkára ítélték. Ettől még a szó a jogászi zsargonban mást jelentett, csak a laikusok számára változott meg. De éppen így megváltozhat a laikus jelentése megint, ha más formában találkoznak vele. Nem vagyok benne biztos, hogy nem fog ártani a közmunkaprogramnak az, hogy a közmunkához negatív asszociációk fűződnek, de egyáltalán nem biztos, hogy a korábbi jelentése kihat majd a mostanira is.

1 Pesta 2012. január 8. 20:42

Ha jól emlékszem, az új oktatási törvényről szóló cikkben esett róla szó, hogy a tanulóknak meghatározott órányi közösségi munkát is kell végezniük. Végül is a szó eredeti értelme szerintem ez, csak rövidebb közmunkának nevezni.

Információ
X