nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Marosvásárhely: szeptembertől tiltakoznak

Ha a tanévzárásig nem sikerül valami előrelépést elérni, akkor szeptembertől tiltakozó akciókba kezdenek a MOGYE magyar oktatói és hallgatói.

MTI | 2013. június 4.
|  

A tanévzárásig nyitott a tárgyalásra a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) magyar tagozata, de ősztől tiltakozó akciókat szervez, ha az egyetem szenátusának román többsége továbbra sem hajlandó a magyar nyelvet bevezetni a gyakorlati oktatásba – jelentették be hétfőn a MOGYE magyar oktatói. Marosvásárhelyi sajtóértekezletükön elhangzott: az egyetem vezetése nem tartja be, vagy csak részlegesen teljesíti azt a szeptemberi – az oktatási miniszter által is aláírt – megállapodást, amely a magyar tagozat elsorvasztásának leállítását, a magyar tagozat akkreditációs feltételeinek megteremtését célozta.

Szabó Béla tagozatvezető rámutatott: miután a kétnyelvű egyetemen már egyharmad alá csökkent a magyar oktatók aránya, a tagozat csak úgy erősödhet meg, ha álláskeretét elkülönítik és ezentúl maga dönt az oktatói állásokról. Emellett elengedhetetlen a magyar nyelv bevezetése a laboratóriumi és klinikai gyakorlati képzésbe, illetve a tanügyi törvény által előírt magyar főtanszékek megalakítása. Az egyetem szenátusa azonban – a szeptemberi megállapodásban vállalt kötelezettségeit megsértve – úgy küldte Bukarestbe a magyar nyelvű orvosképzés akkreditációs dossziéját, hogy az nem tartalmazza a magyar tagozat igényeit, a minisztérium pedig semmit sem tesz az egyezség betartatásáért – magyarázta a tagozatvezető.

A magyar oktatók elmondták: nem akarják a vizsgaidőszakban és a felvételi idején a diákok érdekeit veszélyeztetni, de ősztől készek a törvényes érdekérvényesítés szélesebb skáláját igénybe venni. A magyar tagozat vezetőtanácsa hétfőn egy közleményben is felhívta a figyelmet arra, hogy a MOGYE kétharmados román többségű szenátusa továbbra sem szándékozik betartani az oktatási törvény kisebbségekre vonatkozó előírásait, márpedig a magyar tagozat helyzetének rendezése – álláspontjuk szerint – nem tűr halasztást. Az MTI-nek az akkreditációs folyamat várható menetrendjét firtató kérdésére a magyar tagozat vezetői nem tudtak pontos választ adni.

„Időhúzás folyik, központi szinten is. Amikor aláírtuk a megegyezést, arról volt szó, hogy márciusban elkezdődik a magyar tagozat akkreditálása, de csak annyi történt, hogy a dossziét föl kellett küldeni Bukarestbe” – mondta Szabó Béla. Szilágyi Tibor rektorhelyettes hozzátette, az egyetem külön akkreditációs dossziét készített ugyan a magyar tagozat számára, de abban a gyakorlati képzés nincs elkülönítve: vegyes, magyar-román csoportok szerepelnek, és abból nem derül ki, hogy melyik tanársegéd tartozik a magyar tagozathoz, melyik a románhoz.

„Ha a jövő tanév is úgy kezdődik meg, hogy a problémáink nem oldódnak meg, az a magyar tagozat további visszaszorulását eredményezi. Ha a tanévzárásig nem sikerül valami előrelépést elérni, akkor a szeptemberi hónap folyamán eldöntjük, hogy milyen tiltakozó akciókat szervezünk a tanévkezdéskor” – összegezte az MTI-nek nyilatkozva Szabó Béla tagozatvezető.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X