nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Már a három hónapos babák is meghallják az érzelmi különbségeket

A csecsemők az eddig hittnél korábban, már három hónapos korukban reagálnak az emberi hang által közvetített érzelmekre – idézte brit kutatók megállapítását a BBC hírportálja pénteken (http://www.bbc.co.uk).

MTI | 2011. július 1.
|  

A vizsgálatban 21 alvó csecsemő agyi aktivitását figyelték meg funkcionális mágneses rezonanciás képalkotó (fMRI) segítségével, miközben különböző típusú hangokat játszottak le nekik.

A brit King's és a University College London kutatói szerint eddig tisztázatlan volt, hogy mikorra fejlődik ki az emberi agy annyira, hogy képessé válik a hangokat és érzelmeket feldolgozni. Arra is választ keresnek a tudósok, hogy miben tér el az autista és nem autista agy fejlődése.

Az alvó csecsemőknek a vizsgálatban érzelmekkel teli hangokat játszottak le magnófelvételről – például nevetést, sírást –, majd olyan háttérzajokat is, mint a vízfolyás vagy a játékok zöreje. Úgy találták, hogy amikor emberi hangokat játszottak le, a babáknál – ezeket hallva – aktiválódott a temporális kéreg, amely a felnőtteknél is aktívabb ilyenkor. A csecsemők agyának limbikus rendszere erőteljes választ adott a negatív vagy szomorú hangokra, ám nem tett különbséget a semleges és boldog hangok között.

„Ez a felfedezés alapvetően előmozdítja a csecsemőkori fejlődés megértését” – véli Declan Murphy, a King's College London munkatársa.

Az eredmény arra utal, hogy már a korai agyi fejlődési szakaszban is vannak az agynak specializálódott területei.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X