nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Magyar írók és költők segítik a hajléktalanokat

Híres írók papírra vetett szavait árulják majd a hajléktalanok a hétvégén. Egy konzervért cserébe kap egy jó szót, és még segít is.

MTI | 2010. június 1.
|  

Magyar írók és költők kézzel írt szavait vásárolhatják meg az érdeklődők a többi között konzervvel az Ünnepi Könyvhéten csütörtöktől hétfőig az Írók Boltjában és a Liszt Ferenc téren.

Az élelmiszereket a Dankó utcai hajléktalanóvoda, a Szobi utcai hajléktalan-lábadozó lakói és nyomorgó, munkanélküli újságírók kapják majd meg.

A Vegyen egy jó szót! akcióban 21 magyar író és költő – Bereményi Géza, Csukás István, Dragomán György, Esterházy Péter, Forgách András, Háy János, Juhász Ferenc, Kányádi Sándor, Konrád György, Kovács András Ferenc, Kukorelly Endre, Nádas Péter, Nádasdy Ádám, Parti Nagy Lajos, Rakovszky Zsuzsa, Spiró György, Szabó T. Anna, Tóth Krisztina, Varró Dániel, Vathy Zsuzsa és Závada Pál – egy bekeretezett szóért három darab konzervet kér – mondta el Scipiades Erzsébet, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) Szolidaritás Alapítványának kuratóriumi tagja a sajtó képviselőinek tartott tájékoztatón hétfőn Budapesten.

A konzerv fajtáját az írók határozzák meg: Bereményi Géza lazackonzervet, Esterházy Péter fűszeres halkonzervet, Vathy Zsuzsa pacalt, Nádas Péter mazsolát, csokoládét, olívaolajat vagy jó minőségű, nem parfümizált filteres teát, Spiró György zöldborsót, Kovács András Ferenc sóletet, Závada Pál lecsót kér egy-egy A/4-es papírra leírt kéziratos szaváért. A boltban szómaffinokat is vehetnek a látogatók, a szavakat rejtő süteményeket Koch Danica aranykoszorús cukrászmester készíti.

Kedden jótékonysági szó- és kéziratárverést tartanak az Írók boltjában. A kézírásos szavak kikiáltási ára 2 ezer forint vagy annak megfelelő konzerv, a kéziratok kikiáltási ára 10 ezer forint (vagy ugyanolyan értékű konzerv), de kalapács alá kerülnek hajléktalan alkotók művei is – közölte Balogh Edit, az árverésnek helyet adó bolt vezetője.

A hajléktalanóvodába 40 gyerek jár, öt éve fele ennyien voltak – hangsúlyozta Dankó Éva, az intézmény vezetője. Mint hozzátette, egyre több olyan vidéki szülő keresi fel őket, akik a fővárosban próbálnak boldogulni. A kicsiknek az egész napos ellátás teljesen ingyenes, hétvégére pedig ennivalót - egyebek mellett tejet, kenyeret, vajat - küldenek velük „haza”.

Az árverés célja – a konkrét segítésen túl – felhívni a figyelmet a társadalmi szolidaritás szükségességére. Az írók szavaikat, eredeti, kézírásos versüket vagy prózájukat ajánlják megvételre mindazoknak, akik szolidárisak a hajléktalanokkal, a munkanélküliekkel –  vagy pusztán szeretnének „egy jó szót”.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X