nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Magyar helyesírás-ellenőrző a Chrome-on

Már a magyar helyesírást is ellenőrzi a Google Chrome. A böngésző eddig nem támogatta a magyar nyelvet, ezért nagyon jelentős az újítás.

IT café, Barna József | 2010. április 1.
|  

A Chrome 5 legfrissebb változatában, az 5.0.360.x-ban – ami egyelőre csak a fejlesztői csatornán (dev channel) érhető el – megjelent a magyar helyesírás-ellenőrzés lehetősége, írta meg ma a Kocka blog. A fejlemény azért figyelemre méltó, mert a Google böngészője eddig annak ellenére nem támogatta a nyelvünket, hogy a magyar fejlesztésű Hunspell helyesírás-ellenőrző motort használja. A modul fejlesztését koordináló Németh László korábban azt írta érdeklődésünkre: úgy tudja, azért hiányzik a magyar nyelv a browser repertoárjából, mert a vállalat úgy módosította a Hunspellt, hogy az sajátos módon éppen a magyar szótárral nem működött együtt.

Úgy látszik, mostanra ezeket a problémákat sikerült megoldani. Amint Németh írja: „[A változásnak] Valószínűleg köze lehet a Hunspell 1.2.9-es hibajavító kiadásához is, amibe, azt hiszem, a Google által küldött foltokat is integrált Caolan McNamara a Red Hat Linuxtól. (Ő nemrégiben csatlakozott a Hunspell fejlesztéshez, de már korábban is sok foltot küldött.)”

A magyar helyesírás-ellenőrzőt a Chrome tesztváltozatában az Options/Under the hood/Change font and language settings (Betűtípusok és nyelvek) menüben lehet aktiválni.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X