nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Magyar felfedezők emlékére

A Tien-san felfedezőinek emlékére szervezett expedíciót Hídvégi-Üstös Pál ultrasportoló vezeti, hozzá csatlakozik számos kutató.

MTI | 2013. április 26.
|  

Május 11-én indul útnak az az expedíció, amely a nagy magyar felfedezők nyomát követi Közép-Ázsiában. Számtalan magyar kutató járt a térségben, köztük a Tien-san területének első felfedezői, Almásy György és Prinz Gyula, továbbá Vámbéry Ármin. Az emlékükre szervezett expedíciót Hídvégi-Üstös Pál ultrasportoló vezeti, aki egyebek mellett gyalog, kerékpárral és futva teszi meg a több mint 10 ezer kilométeres utat. Hozzá csatlakozik számos kutató, néprajzos, biológus és geográfus is, akik interneten keresztül többször kapcsolatba lépnek itthoni diákokkal, rendhagyó történelemórák keretében – tájékoztatta szerdán a szervezőbizottság az MTI-t.

A közlemény idézte Papcsák Ferenc zuglói polgármestert, az Interparlamentáris Unió Közép-Ázsiai Tagozatának elnökét és az expedíció főszervezőjét, aki szerint a közép-ázsiai térség Magyarországon kiemelt figyelmet élvez, az expedíció pedig lehetőséget teremt a kapcsolatok további bővítésére, mind politikai, mind gazdasági és oktatási téren. Hozzátette: az expedíció részeként Kirgizisztánban és Üzbegisztánban tudományos kerekasztal konferenciát rendeznek, Azerbajdzsán fővárosában, Bakuban pedig üzletember-találkozó lesz.

Az expedíció fővédnöke Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, védnökei Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár és Simicskó István sportért és ifjúságért felelős államtitkár.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X