nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Magas a kisebbségi nyelvhasználati küszöb Szlovákiában

A szlovákiai 20 százalékos kisebbségi hivatali nyelvhasználati küszöb csökkentését és bizonyos esetekben ennek teljes eltörlését javasolja az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága Pozsonynak.

MTI | 2010. augusztus 11.
|  

A javaslatot a Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Chartájának alkalmazását ellenőrző második jelentés tartalmazza, amelyet szerdán vitatott meg a szlovák kormány.

Az ET jelentése rámutat: a 20 százalékos arány túlságosan magas, mivel a magyarokon kívül más szlovákiai kisebbség gyakorlatilag sehol, egyetlen településen sem éri el ezt az arányt.

A szlovákiai kisebbségek és a szakértők szeretnék elérni, hogy a hivatali nyelvhasználati küszöb 10 százalékos legyen. Ez a határ alapvetően a szlovákiai ruszinoknak, németeknek és a romáknak használna. Magyar szempontból csak mintegy kéttucatnyi települést érintene. A nyelvhasználati küszöböt a szlovákiai lengyelek és bolgárok esetében töröltetné el az ET. A pozsonyi kabinet eddig erről a követelésről nem volt hajlandó tárgyalni az érintettekkel.

Az európai testület azt is javasolja, hogy javuljon a kisebbségi tévé- és rádióadások hozzáférhetősége és finanszírozása, támogatása Szlovákiában. Bírálóan szól arról, hogy a kötelező szlovák nyelvű feliratozás gondot okoz a kereskedelmi televízióknak. Pozsony szerint viszont Dél-Szlovákiában 18 magyar nyelven sugárzó helyi televízió van, s ez állítólag annak bizonyítéka, hogy a feliratozás nem akadály.

Emelni kellene az ET szerint  kisebbségi sajtó támogatását is.

Az ellenőrző jelentés több ajánlást fogalmaz meg a szlovákiai romákkal kapcsolatban is.

A szakértők által kidolgozott dokumentum ajánlásai nem kötelező érvényűek, s minden állam önállóan dönti el, mit fogad meg azokból. Az ET ugyancsak kiemelten ajánlja Szlovákiának, hogy biztosítsa a kisebbségi nyelvek tanítását minden szinte, s a lehetőségekről tájékoztassa a szülőket.

A szlovák kormány tudomásul vette a dokumentumot. A kisebbségi nyelvi charta szlovákiai alkalmazásáról szóló harmadik jelentést 2012 novemberéig kell kidolgozni.

Szlovákiában 2002 január elsején lépett életbe a Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Chartája.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X