nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Maďarič: Szlovákia győzött

A szlovák kulturális miniszter televíziós interjúja szerint Szlovákia megvédte álláspontját, a magyarok pedig hazugnak bizonyultak.

MTI | 2009. szeptember 28.
|  

Szlovákia győztesként került ki a nyelvtörvénnyel kapcsolatos vitából – jelentette ki Marek Mad'aric kulturális miniszter vasárnap este az egyik szlovák kereskedelmi televízió adásában.

Szlovákia szempontjából történelminek nevezte a nagyobbik kormánypárt, a Smer minisztere azt, ahogy a nyelvtörvény körüli szlovák–magyar vita végződött. Azt mondta, Szlovákia megvédte álláspontját, a magyarok pedig hazugnak bizonyultak. A végeredményt a szlovák diplomácia óriási sikerének tartja, siker a kisebbségi jogok terén, a jogérvényesíthetőségben és belpolitikai vonalon is – ismertette Marek Mad'aric szavait az Új Szó című pozsonyi napilap hétfői számában.

„Az előző kormány nyolc éve alatt a Magyar Koalíció Pártja (MKP) akkora befolyásra tett szert, hogy harcolnunk kellett azért, hogy bizonyos helyeken szlovákul beszélhessünk” – állította a kulturális miniszter az egyik szlovák nyelvű kereskedelmi televízió politikai vitaműsorában.

Vitapartnere, Daniel Lipsic, az ellenzéki Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) alelnöke azt mondta, nem a nyelvtörvény Szlovákia elsődleges problémája, és a jogszabály olyan területekbe is beavatkozik, amelyekhez az államnak semmi köze. Ugyanakkor hozzátette, hogy őt például zavarja, hogy a szlovák futballstadionokban szlovák állampolgárok „nem szlovák, hanem magyar zászlót lengetnek”.

Információ
X