nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Madarat jelszaváról?

A lazúr tündérmadár fiókái hívójellel kérik a táplálékot: a kakukk ezt a kódot nem tudja tökéletesen megtanulni.

MTI | 2012. december 27.
|  

Jelszóval védi a konkurens kakukkoktól fiókáit egy kis énekesmadár: a lazúr tündérmadár már a tojásban megtanítja utódainak az ismertetőjelet.  A fiókák kikelve ezzel a hívójellel kérik a táplálékot. Mivel a kakukk ezt a kódot nem tudja tökéletesen megtanulni, a szülők meg tudják különböztetni saját utódaikat az élősködő madárétól. A kakukk így nem kap táplálékot és éhen hal – a nemzetközi kutatócsoport felfedezésének részletei a hamburgi Geo magazin januári számában olvashatók, az eredeti tanulmány a Current Biology című szaklapban jelent meg.

Lazúrtündérmadár-pár
Lazúrtündérmadár-pár
(Forrás: Wikimedia Commons / benjamint444 / GNU-FDL 1.2)

Diane Colombelli-Negrel, az ausztráliai Adelaide-ben lévő Flinders Egyetem munkatársa és Herbert Hoi, a Bécsi Állatorvosi Egyetem szakértője véletlenül fedezte fel a lazúr tündérmadár (Malurus cyaneus) különleges technikáját. A kutatócsapat tulajdonképpen a madár segélyhívását vizsgálta, amelyet ragadozók közeledtére ad ki. Eközben megfigyelték, hogy az anyamadár nagyon egyedi dalt énekel tojásainak.

A viselkedésforma megértésének döntő pillanata az volt, amikor felfedezték, hogy a fiókák kikelés után beépítik kéregető énekükbe. „A fiatal madarak tehát közös jelszót használnak szüleikkel, ami egyedülálló kommunikációs forma a madarak között” – fejtette ki Hoi. A tojók a jelszót megtanítják partnerüknek és a költésben segítő többi madárnak is.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X