nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Legyen önnek Nagy Hadronütköztetője, otthon!

Ki ne gondolkodott volna már el azon, milyen jó jönne egy nagy hadronütköztető a kertben, a tyúkól mögött.

nyest.hu | 2011. augusztus 11.
|  

Aztán nehogy eltörjed! – jutottott eszünkbe a nagyszülői figyelmeztetés, amikor a hírt hallottuk: elindul az LHC@home 2.0 projekt. Hiszen mennyire felelősségteljes dolog is lehet a világ legnagyobb és legdrágább kísérleti eszközével, a Nagy Hadronütköztetővel játszani az otthonunk magányában.

A világ legnagyobb részecskegyorsítóját, a több falunyi Nagy Hadronütköztetőt üzemeltető CERN (Európai Részecskefizikai Laboratórium) elindította az LHC@Home projektet, melynek keretében számítógépünk üresjárati idejét felajánlhatjuk az úttörő részecskekutatás számára. A SETI@home projekthez hasonlóan működő kezdeményezés keretében laptopunkkal vagy személyi számítógépünkkel olyan kérdésekre kereshetik a válaszokat, mint hogy mi történt közvetlenül a Nagy Bummot követően.

Ha úgy döntünk, részt veszünk a programban, számítógépünkkel be kell jelentkeznünk a programba. A saját gépünkkel kiegészülő hálózat a fény sebességével száguldó protonoknyalábok ütközését szimulálja a Nagy Hadronütköztetőben, a CERN tudósai pedig ezeket az elméleti modelleken alapuló szimulációkat vetik össze a részecskegyorsító saját számítógépeiből származó, a tényleges ütközésekből leszűrt eredményekkel.

Ha olvasónk véletlenül ráakadna az isteni részecskének is nevezett Higgs-bozonra, ne habozzon bennünket is értesíteni, a Nyelv és Tudomány erre az esetre már megszerezte a jutalomkönyvet is!

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X