nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Lázadnak a flamandok Belgiumban

A nyelvi incidens, amelybe a kormány is belebukott nemrég, tovább éleződik Belgiumban. A flamandok akcióba léptek saját védelmükben.

MTI | 2010. május 4.
|  

A holland nyelvű flamandok és a franciaajkú vallonok viszályának éleződését jelző incidens történt a hét végén a Brüsszel melletti Kraainemben (francia nevén: Crainhem): vasárnapra virradóan ismeretlenek eltávolították a városháza közelében kitűzött belga zászlót, és olvashatatlanná tettek több francia nyelvű közlekedési táblát – jelentette a belga média.

A település a többségében francia, de hivatalosan kétnyelvű főváros közigazgatási határain kívül, Flandria területén fekszik. Lakosai azonban nagyrészt vallonok, akik hónapokkal ezelőtt vallon polgármestert választottak meg. A belga alkotmányos berendezkedés értelmében Flandriában csak flamand, Vallóniában csak vallon jelöltek közül lehet választani. Kraainem (Crainheim) lakosainak azonban még a választási tájékoztató brosúrát is francia nyelven küldték ki. A flandriai tartományi kormányzat azóta sem hajlandó elismerni a polgármester-választás eredményét.

A település ahhoz a vegyes választókerülethez tartozik, amely Brüsszelt és környékét foglalja magában, és amelynek a nyelvi határok mentén történő kettéválasztását évek óta követelik az egyébként is egyre nagyobb függetlenségre törekvő flamandok. A megegyezés hiánya másfél héttel ezelőtt oda vezetett, hogy a flamand liberálisok a szövetségi kormányból való kiválás mellett döntöttek, és ebbe belebukott az Yves Leterme vezette koalíció.

Belgiumban a flamand és vallon pártok egyre éleződő viszályát a jelek szerint nem lehet megoldani a jelenlegi parlamenti erőviszonyok mellett, és júniusban minden bizonnyal választásokat kell tartani, hogy kiderüljön, milyen tömegtámogatásra számíthatnak a mérsékelt, illetve a radikálisabb politikai erők.

A kraainemi incidens mögött a település vallon polgármestere a Vlaams Belang (Flamand Érdek) nevű szélsőséges párt aktivistáit sejti. A Vlaams Belang Flandria teljes függetlenségét követeli.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X