nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Látássegítő szoftver, magyar nyelven

Honosították a gyengén látók számára kifejlesztett MAGic képernyőnagyító szoftver 11.0-s verzióját, amely számos új funkcióval segíti a gyengén- és alig látó emberek számítógép-használatát.

MTI | 2009. június 26.
|  

Az Informatika a látássérültekért Alapítvány befejezte az amerikai Freedom Scientific cég MAGic 11.0 képernyőnagyító programjának magyarítását, és elérhetővé tette a gyengén- és alig látó emberek számára. A képernyőnagyító szoftverek megjelenésével jelentősen nőtt a látássérült emberek esélyegyenlősége a munkaerőpiacon. A két korábbi, 9.30-as és 10.5-ös után a 11.0-s verzió már a Windows Vista operációs rendszerrel is kompatibilis – közölte az alapítvány az MTI-vel.
A most megjelent MAGic 11.0 a korábbi 16-szoroshoz képest már 36-szoros nagyításra alkalmas, a nagyított részt a szoftver igény szerint fel is olvassa. A fókuszkiemelés során a kijelölt elemet a MAGic egy négyszögletes keretben jeleníti meg, amelynek méretei szabadon változtathatók. A MAGic telepítésekor a számítógépre kerül az ONYX dokumentum- és távolságkamera meghajtó- és kezelőprogramja is, amely – a MAGic-kel együtt – akár távoli (például egy iskolában a táblán szereplő), akár közeli (a többi között tankönyvben vagy jegyzetfüzetben lévő) információk kényelmes elolvasását is lehetővé teszi.
Egy gyengénlátó felhasználó számára elengedhetetlen a képernyőnagyító szoftver, hogy a számítógépet látásának megőrzése mellett használhassa. A különböző látássérültséggel rendelkező emberek igényei eltérőek, így a szoftvergyártóknak komoly kihívást jelent a képernyőnagyító szoftverek fejlesztése.
A szoftver demóváltozata az alapítvány honlapjáról tölthető le. Az alapítvány arra is vállalkozik, hogy kétórás villámtanfolyamon minden érdeklődőnek bemutassa, hogy a szoftver használatáva hogyan lehet hatékonyabbá tenni a számítógépes munkát.

Információ
X