nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • Fülig James: @nudniq: azt hiszem, hogy Erdély átalakítása a dualizmus korában kezdődött, amikor elfogad...
  2021. 01. 16, 14:48  Százasak vagyunk?
 • nudniq: @nudniq: na, én is elkövettem egy-két pontatlanságot. Segesvárt csak a68-as megyésítéskor ...
  2021. 01. 15, 22:25  Százasak vagyunk?
 • nudniq: @mederi: @szigetva: nem kisebb eltérés volt a két alakulat között, hanem kb egy megyényi: ...
  2021. 01. 13, 02:59  Százasak vagyunk?
 • nudniq: @mederi: "vallásszabadságot biztosító Arany Bullára" XXIV. Hogy izmaeliták és zsidók tiszt...
  2021. 01. 13, 02:31  Százasak vagyunk?
 • szigetva: @Libertate: Onnan, hogy a Nyesten több, mint száz cikk címe alá odaírtam. Mederi téves ada...
  2021. 01. 12, 19:43  Százasak vagyunk?
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Lakat a szájra?

Nem adja meg magát olyan könnyen a szerb média – az új sajtótörvényt ugyan elfogadta a parlament, de beadvány készült ellene.

nyest.hu | 2009. szeptember 17.
|  

Ahogyan arról már korábban beszámolt a nyest.hu, elfogadták Szerbiában az új tájékoztatási törvényt. Finoman fogalmazva nem sikerült teljes összhangban döntenie a képviselőháznak – a kormánykoalíció egyik pártja által benyújtott javaslat teremtett némi feszültséget a szerb parlamentben. Az akkor végül módosítással elfogadott törvény szeptember 8-án lépett életbe a balkáni országban.

Alig száradt meg azonban rajta a tinta, máris beadványban kérték a felülvizsgálását, mert a kezdeményező szerint a módosítások miatt a sajtótörvény nem összeegyeztethető a szerbiai alkotmány szellemével. Bosa Nenadić, az Alkotmánybíróság elnökasszonya úgy nyilatkozott, hogy egy polgártól származik a beadvány – olvasható a Vajdaság MA hírportál cikkében. Ez természetesen még nem zárja ki, hogy pártok közötti egyet nem értés van a beadvány hátterében. Magát a törvényjavaslatot is feltehetően azért terjesztette be a G17 Plus párt, hogy megregulázza a Szerbiában (is) igen erős bulvársajtót, amely gyakran támadta Mlađan Dinkić pártelnököt.

Mégis mi volt a gond az új sajtótörvénnyel? Ellenzői szerint túlságosan megszigorította az „újságírói normák megszegéséért” és a „gazdasági kihágásokért” járó büntetéseket. A Szerbiai Újságírószövetség tiltakozásul szervezett összejövetelén egyenesen a miloševići érabelihez hasonlították a friss sajtótörvényt. A Radio Slobodna Evropa (Szabad Európa Rádió) honlapján olvasható felháborodott nyilatkozatok szerint a törvény Európa-ellenes, megöli a szólásszabadságot, és beláthatatlan következményei lehetnek a szerb médiában.

Saša Janković ombudsman nyilatkozata szerint a napokban benyújtott ellenző beadványról hamarosan megállapítják, hogy helyt adhatnak-e neki, és valóban alkotmányellenes-e a módosított tájékoztatási törvény. Ha így találják, az Alkotmánybírósághoz fognak fordulni az ügyben.

Információ
X