nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Lajčák tárgyalna

A szlovák külügyminiszter szerint a nyelvtörvényt ért súlyos és igazságtalan magyar kritika miatt sértődtek meg a szlovákok.

MTI | 2009. augusztus 25.
|  

A szlovák külügyminiszter az Új Szó című szlovákiai magyar napilapban pénteken közölt interjúban azt mondta: Szlovákia és Magyarország között hiányzik a rendszeres kommunikáció, és ez szerinte problémát okoz.

„A szlovák–magyar kapcsolatokban semmiféle tabutémának nem kellene lennie, a két ország államfőinek, miniszterelnökeinek találkozniuk kellene és mindenről beszélni. Előzetes feltételek nélkül. Minél nagyobb időbeli szakadék van a két találkozó között, annál nagyobb a nyomás, annál érzékenyebben reagálnak a felek. Találkozni kell – hogyan másként lehetne megoldani a problémákat” – fejtette ki az interjúban a szlovák diplomácia vezetője.

Kérdésre válaszolva – van-e a jelenlegi feszült magyar–szlovák viszony közepette értelme a közelmúltban elhalasztott miniszterelnöki találkozónak – leszögezte: „nemhogy van értelme, ennek természetesnek kellene lennie. Minden évben legalább egyszer találkozniuk kellene. Az, hogy 2001 óta nem volt ilyen találkozó, nem normális. A meghívást elfogadtuk, csak az időpontra várunk.”

A szlovák államnyelvtörvény-módosítás kapcsán a Budapesten és Pozsonyban elhangzott nyilatkozatokkal kapcsolatban Lajčák kijelentette: „tudok ezekről (a szlovák kijelentésekről), de ismerem a magyar kijelentéseket is: nyelvi holokauszt, fasizmus, rasszizmus, Bosznia óta a legnagyobb támadás a kisebbségek ellen. Boszniában több mint 100 ezer embert gyilkoltak meg, és ehhez hasonlítják a nyelvtörvényt? Az, ami a szlovák oldalon hangzott el, össze sem hasonlítható azzal, amit a magyar politikusok mondtak a témában, egyes magyarországi kijelentések megbocsáthatatlanok”.

A miniszter sajnálatát fejezte ki afelett, hogy a nyelvtörvény ügyét időben nem tárgyalta meg a kisebbségi vegyes bizottság.

„Sajnálom, hogy a magyar fél nem használta ki a lehetőséget. Mi készek voltunk a kérdésről szakmai síkon beszélni. Többen viszont a kérdést politikai imázsuk építésére használták, a kommunikáció pedig méltatlan szinten zajlott – az egyik parlament akarja megmondani a másiknak, hogy mit tegyen. Ez aztán reakciókat váltott ki a szlovák oldalon. Egy dolog tárgyilagosan beszélgetni, ugyanakkor minden államnak szuverén joga azt mondania: ez a mi kompetenciánk, beszélhetünk róla, de nem hagyjuk, hogy diktáljanak nekünk” – jelentette ki a szlovák diplomácia vezetője az Új Szóban.

Információ
X