nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Közösségépítő az azeri nyelvtan

Azeri nyelvtankönyvet mutattak be nagy sikerrel tegnap az orosz fővárosban. A szerkesztők remélik, ez is mélyíti a FÁK államok integrációját.

nyest.hu | 2009. december 11.
|  

Azeri és tadzsik nyelvtankönyveket mutattak be tegnap a moszkvai Lomonoszov Állami Egyetemen. Az azeri nyelvre oktató kiadványt középiskolásoknak szánják, akik a Független Államok Közösségében fő vagy második idegen nyelvként tanulják az azerit.

Jelentős ez az esemény a Közösség életében – vélte a könyvbemutatón az egyetem egyik professzora mondván, ez a projekt segíthet majd legyőzni a nyelvi akadályokat és mélyíteni a kapcsolatot a különböző államok között.

„Azerik élnek most már Oroszországnak gyakorlatilag minden régiójában, és a gyerekeiknek természetes igényük, hogy anyanyelvükön tanulhassanak, és azon beszélhessenek egymás között. Az effajta kiadványok éppen ebben segítenek” – olvashatók az azeri nagykövet szavai a News.Az-on.

Az Azerbajdzsán Köztársaság egyébként közel 8 millió lakossal a dél-kaukázusi térség legnépesebb országának számít. 1991 óta független: ez az évszám jelezte a Szovjetunió felbomlását és egyben a FÁK megalakulását. A közösségnek Azerbajdzsánon és Oroszországon kívül tagja még Fehéroroszország, Grúzia, Kazahsztán, Kirgizisztán, Moldova, Örményország, Tádzsikisztán, Ukrajna és Üzbegisztán. (A volt Szovjetunió három további állama: Észtország, Lettország és Litvánia nem csatlakozott a közösséghez.)

Információ
X